Kako brzo očistiti stan: Pomoći će vam biljke čistači

by | 1 avgusta, 2023
Kako brzo očistiti stan

Ako se pitate kako brzo očistiti stan ili kuću, imamo odlično rešenje. Ubacite biljke. Ne samo što će ulepšati prostor, biljke će vam pomoći i da ga održavate čistim.

Odrđene biljke imaju niz korisnih svojstava: neutrališu štetne komponente u vazduhu, čiste kuću od plesni i prašine. Neke od njih možda već imate u svom domu.

Kako brzo očistiti stan: Nabavite sledeće biljke

Hlorofitum

Ova biljka će učiniti da vazduh u vašem domu bude zaista sterilan. On apsorbuje ugljen-dioksid, toksične materije, kao i sva jedinjenja koja mogu da nastanu od gorenja u kuhinji, i koja zagađuju vazduh. Istovremeno, biljka uopšte nije zahtevna i raste u svim uslovima.

Aloja

Listovi aloje su izuzetno lekoviti, a osim zbog toga, ovu biljku treba držati u domu jer pročišćava vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi. Aloja apsorbuje formaldehide koji se oslobađaju iz nameštaja i građevinskih materijala.

Spatifilum

spatifilum čisti kuću

Ova graciozna biljka poreklom iz Južne Afrike naziva se i „ljiljan mira“ i „ženska sreća“. Spatifilum, osim što će ulepšati vaš dom, pomoći će vam i da ga održavate čistim. Ova biljka  ubija spore plesni i apsorbuje trihloretilen, formaldehid i amonijak. Osim toga, spatifilum  vlaži vazduh u zatvorenom prostoru i ne uopšte nije zahtevan za održavanje.

Zlatna puzavica

Veliki i sjajni listovi ove kućne biljke upijaju benzen, formaldehid, pa čak i prašinu. Samo da bi dobro obavljala taj zadatak, redovno čistite lišće zlatne puzavice. Osim toga, ova biljka takođe jonizuje vazduh.

Sansevieria

Ova biljka je kod nas poznata i pod imenom „svekrvin jezik„, zbog tankih, dugačkih i oštrih listova.  Ova biljka ne samo da će očistiti vazduh od štetnih komponenti, već će vam pomoći i da sprečite disajne tegobe. To je zato što sanseveria može da apsorbuje streptokoke, bakterije koje uzrokuju respiratorne bolesti. Osim toga, ova prelepa ukrasna biljka apsorbuje ugljen-dioksid, formaldehid i azotna jedinjenja iz vazduha. Uopšte nije zahtevna. Lako se održava i razmnožava.

Letnji trendovi uređenja doma: Osvežite vaš prostor sa stilom

IKvyatkovskaya, M.photostock/gettyimages.co.uk