Šminkerka otkriva kako skinuti fleke od šminke sa odeće

by | jul 4, 2024
Šminkerka otkriva kako skinuti fleke od šminke sa odeće

Profesionalna šminkerka otkriva trikove u koje se kune za čišćenje tvrdokornih mrlja sa odeće. Kako skinuti fleke od šminke? 

Ako ste neko ko se često šminka, onda verovatno znate koliko je teško da je skinete sa odeće. Hejli Voker, koja radi kao šminkerka za Justmylook, podseća da se mrlje od šminke „lako šire i vrlo su tvrdoglave“. Međutim, „sa pravim tehnikama i proizvodima za čišćenje, možete ukloniti fleke od šminke i sačuvati tkaninu“, objašnjava Hejli.

Kako skinuti fleke od šminke na najlakši i njabrži način

1. Korak

Kao prvo, šminkerka savetuje da se isflekani deo odeće što pre stavi pod tekuću vodu. „Ni slučajno nemojte da trljate fleku, jer to može još dublje da gurne šminku u tkaninu, što otežava uklanjanje ili potencijalno izaziva trajni trag“, objasnila je Hejli.

Članak se nastavlja posle reklama

Šminkerka je istakla važnost ispiranja materijala pod visokim pritiskom u hladnoj vodi. „Ova metoda pomaže da se šminka olabavi i pojednostavljuje proces uklanjanja mrlja“, objasnila je Hejli.

Zatim je predložila da se mrlja prethodno natopi u tečni deterdžent i da se čepom flaše utapka zahvaćeno područje. „Alternativno, pomešajte kašiku deterdženta u dve šolje vrele vode, a zatim koristite čistu belu krpu da ubrišite mrlju rastvorom“, savetuje Voker. „Ponovite ovaj postupak preko zahvaćenog područja sve dok se ostaci šminke više ne prenose na krpu.“

2. Korak

Za svoj sledeći korak, preporučila je stavljanje isflekane odeće u mašinu za pranje veša u redovnom ciklusu. „Za maksimalne rezultate, perite na visokoj temperaturi, međutim, uvek prvo proverite etiketu za održavanje odeće“, savetuje Hejli. Kada se ciklus završi, izvadite odeću i ostavite da se osuši na vazduhu.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Korak

Ako vam je baš u tom momentu ponesatlo praška za veš, fleku od šminke možete ukloniti i deterdžentom za pranje posuđa. „Pošto je ulje uobičajen sastojak u proizvodima za šminkanje, sposobnost sapuna za suđe da razgradi ulje čini ga posebno efikasnim“, objasnila je šminkerka

„Nanošenje nekoliko kapi tečnog deterdženta za posuđe pomaže u otklanjanju mrlje i rastvaranju masti i ulja, što olakšava čišćenje. Ostavite ga da odstoji na fleki pet do 10 minuta pre nego što je isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Ako mrlja ostane vidljiva, koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima kako biste proizvod izbacili iz vlakana tkanine“, preporučuje Hejli.

Članak se nastavlja posle reklama
Halyna Romaniv/gettyimages.co.uk