Kako uzgajati jagode u stanu: Riznica vitamina nadohvat ruke

by | jun 9, 2024
Kako uzgajati jagode u stanu

Ako volite jagode, postoji način da vam budu dostupne cele godine – i to u sopstvenom domu. Kako uzgajati jagode u stanu?

Svake godine jedva čekamo proleće, a jedan od ključnih razloga su jagode. Mirišljave, slatke, sočne – i zdrave. Između ostalog, jagode sadrže vitamine C, B i K, kao i vlakna koja su neophodna za normalno funkcionisanje creva. A što je najbolje, možete ih uzgajati cele godine i to u stanu. U nastavku ćete saznati kako.

Kako uzgajati jagode u stanu: Uopšte nije komplikovano

Pre svega, treba da nabavite adekvatne saksije koje mogu da stanu na prozorsku dasku ili negde blizu izvora dnenve svetlosti (što više sunca, to bolje). Trebaće vam i dobar kompost, kao i šljunak koji ćete staviti na dno saksija, jer koren jagoda ne treba da pliva u vodi.

Članak se nastavlja posle reklama

I, naravno, trebaće vam seme ili sadnice jagoda (može da se kupi i seme divljih jagoda). Vrstu ćete odabrati sami, jer ih ima više na tržištu. Jagode se mogu uzgajati na prozorskoj dasci u bilo koje doba godine. Ipak, najbolje uspevaju od juna do septembra.

Korak #1 – Pripremite saksije

U saksije najpre sipajte šljunak (neka bude visine oko 3 cm). Ravnomerno ga rasporedite.

Korak #2 – Dodajte kompost

Preko šljunka sipajte kompost tako da bude 5 cm ispod vrha saksije. Ravnomerno ga rasporedite i malo pritisnite rukama (ali ne previše!). Kompost treba da bude malo vlažan, ali ne mokar.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak #3 – Posadite seme

Rasporedite seme po saksiji. Na kojoj udaljenosti ćete ga posaditi zavisi od vrste jagoda. Ako sadite sadnice, između svake treba da bude 30 cm razdaljine. Ili ih zasadite u pojedinačne saksije.

Korak #4 – Pokrijte seme kompostom

Uzmite malo komposta i pospite preko semena. Neophodno je da gornja ivica komposta bude 3 cm niža od ivice saksije. Lagano pritisnite kompost.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak #5 – Zalijte jagode

U početku, sadnice jagoda treba zalivati svaka 4 dana filtriranom vodom odstojalom na sobnoj temperaturi. Mesec dana nakon sadnje, jagode se mogu zalivati jednom nedeljno. Najvažnije, ne zaboravite da prospete svu vodu koja se nakupila u tanjiriću saksije nakon zalivanja. U suprotnom, jagode mogu brzo da istrule.

Koji uslovi su potrebni za jagode?

Jagodama je potrebno sunce, pa ih treba postaviti tik uz prozor. Ali, jagode ne vole vruće i vlažno vreme. Idealno mesto za jagode bi bila najhladnija prostorija u kući koja ima prozor. Ili koristite posebne lampe za biljke. Svake 3 nedelje morate đubriti jagode posebnim đubrivima, kako bi rasle brže i što bolje rađale.

Članak se nastavlja posle reklama

Jagode često proizvode takozvane „brkove“. Ako ne planirate da razmnožavate biljku, onda je bolje da ih odsečete. Na ovaj način biljka neće trošiti energiju i hranljive materije ni na šta drugo osim na bobice. Seme će niknuti oko mesec dana nakon sadnje i početi da cveta za 5-10 dana. Ali same bobice, crvene i zrele, pojaviće se dva meseca nakon sadnje.

Kako se nositi sa štetočinama?

Svaka zatvorena biljka privlači štetočine u kuću zbog svog mirisa. Glavna opasnost za jagode, u ovom slučaju, su grinje koje inficiraju biljku. Uši i srebrna ribica su takođe napadaju jagode. Za odbijanje insekata koristite posebna rešenja koja se prodaju u prodavnicama. Ili napravite infuziju od belog luka. Da biste to uradili, iseckajte 4 čena, ostavite ih u toploj vodi 2 sata, a zatim poprskajte jagode.

Članak se nastavlja posle reklama
xuanhuongho/gettyimages.co.uk