Koliko često treba prati zavese i kako odabrati najbolji model

by | jun 4, 2024
Koliko često treba prati zavese i kad je najbolje vreme za to; plavokosa žena kači braon zavese, okrenuta leđima

Pripremili smo vam mali vodič koji daje odgovor na pitanje koliko često treba prati zavese i koji će vam pomoći da odaberete najbolji model.  

Sa dolaskom nove sezone u godini – posebno leta – svako od nas teži da u svoj dom unese nešto novo, osvežavajuće, ispunjeno lakoćom i pozitivnošću. Promena tekstila, posebno zavesa, omogućava vam da brzo i značajno transformišete unutrašnjost bez velikih ulaganja i renoviranja.

Zavese igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere u prostoriji: štite od jakog sunca, pružaju hladovinu u vrelim danima, a takođe su važan element dekoracije. Ali morate ih redovno prati. U nastavku ćete saznati kako da izaberete prave zavese za svoj dom, koliko često treba da ih perete i zašto je to toliko važno.

Članak se nastavlja posle reklama

Koliko često treba prati zavese i od čega to zavisi?

Učestalost pranja zavesa određuju različiti faktori:

  • Vrsta tkanine za zavese. Neki materijali privlače prljavštinu i prašinu više od drugih. Teške tkanine za zavese i somot zahtevaju manje čišćenja od lakih, providnih zavesa.
  • Lokacija prozora. Zavese na prozorima koji gledaju na prometne ulice ili industrijske zone brže će se zaprljati.
  • Opšta prašina u prostoriji. Kuhinjske zavese i one koje su postavljene tik uz radijatore, brže će se prljati od ostalih.
  • Kućni ljubimci. Dlaka i perut kućnih ljubimaca mogu se nataložiti na zavesama zbog čega ih treba prati češće.

Lagane i prozirne zavese treba prati svakih 3-6 meseci. Guste i tamne zavese mogu se čistiti ređe – jednom u 6-12 meseci. Međutim, ako živite u prašnjavim uslovima ili imate kućne ljubimce, možda će vam trebati češće procedure.

Zavese igraju značajnu ulogu u održavanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Zagađivači koji se akumuliraju na tkanini mogu doprineti širenju alergena i pogoršati mikroklimu u domu. Stoga je redovno pranje zavesa važan deo kućne higijene.

Članak se nastavlja posle reklama

Osnovni kriterijumi za izbor zavesa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leanne Kilroy (@goodboneslondon)

Prilikom odabira zavesa za leto, trebalo bi da razmotrite nekoliko važnih aspekata:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Paleta boja: izaberite zavese svetlih nijansi – bele, bež ili pastelne boje. Oni ne samo da će pomoći u stvaranju osećaja hladnoće tokom vrućeg perioda, već će dodati svežinu i prozračnost unutrašnjosti;
  • Materijali: poželjne su prirodne tkanine – lan, pamuk ili svila. Ovi materijali savršeno prenose svetlost i vazduh, obezbeđujući optimalnu klimu u zatvorenom prostoru;
  • Tekstura: lagane i tanke tkanine izgledaju elegantnije i prozračnije. Istovremeno, možete kombinovati prozirni til sa debljim zavesama da biste regulisali nivo svetlosti.

Trendovi uređenja enterijera 2024.

U 2024. godini, sledeći trendovi ostaju na vrhuncu popularnosti:
Eko-stil: koristite zelene biljne šare ili imitirajte prirodne teksture. Ovo će dodati svežinu vašem enterijeru i ispuniti ga energijom prirode;
Minimalizam: za one koji vole čiste linije, pogodne su obične zavese bez nepotrebnih detalja. Ovo stvara osećaj reda u prostoru;
Boho i etno: svetli dezeni i slojevi će naglasiti individualnost vašeg doma.

Za male sobe, poželjniji su lagani til ili zavese od svetle tkanine. U velikim prostorijama možete koristiti kombinaciju nekoliko vrsta tekstila za zoniranje prostora.

Članak se nastavlja posle reklama
ronstik/gettyimages.co.uk