Neprijatni miris u kupatilu: Rešite ga se za tili čas

by | maj 17, 2024
Neprijatni miris u kupatilu: Rešite ga se za tili čas

Neprijatni miris u kupatilu su, nažalost, česta pojava. Iako ga redovno čistimo, dešava se da su neželjeni mirisi i dalje prisutni. Zašto se to dešava i kako rešiti problem, saznaćete u ovom članku. 

Bez obzira na to što redovno čistimo kupatilo i maksimalno ovdimo računa o higijeni, neprijatni mirisi koji se šire kupatilom nikako da nestanu. Šta su najčešći zročnici i kako ih eliminisati?

Zašto se javlja neprijatni miris u kupatilu

Prljave cevi

U mnogim prilikama se setimo da očistimo cevi samo kada se zapuše. I to je velika greška. Sapun, kosa i drugi ostaci se nakupljaju u cevima, što može da stvori neprijatni miris koji se širi kupatilom.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet je da s vremena na vreme uradite preventivno čišćenje određenim proizvodima ili mešavinom sode bikarbone i sirćeta, ostavljajući ih da deluju nekoliko minuta pre polivanja vrelom vodom. Ne samo da ćete stati na kraj lošim mirisima, već ćete izbeći i ozbiljan problem kao što je začepljenje.

Suvi sifon kanister

Funkcija sifona je da spreči da miris koji dolazi iz odvoda izađe napolje. Da bi to učinio, napunjen je vodom. Kada se osuši, više ne ispunjava svoju funkciju. I otud taj užasni miris.

U kupatilima koja se retko koriste ili ostaju zatvorena neko vreme, ovo je čest problem. A rešenje nije misterija: samo otvorite slavine kako bi se sifon napunio i loši mirisi nestali.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako se ponovo isprazni, onda je problem drugačiji, pa će biti potrebno otvoriti sifon i proveriti da li je guma u ​​njemu u dobrom stanju. Ako se pohabala, treba da je promenite kako biste izbegli širenje neprijatnog mirisa.

Loše zaptivke ili curenje u cevima

Zaptivka sifonske cevi nije jedina koja može da zadaje probleme u kupatilu ako govorimo o mirisima. Oni mogu da pobegnu zbog bilo koje pukotine. Zato su to elementi koje treba s vremena na vreme proveriti, od spojeva toaleta i poda do spojeva odvodnih creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, malo curenje može biti izvor neprijatnih mirisa, posebno u predelu toaleta. Ako su svi prethodni elementi u savršenom stanju, revizija cevi celog toaleta može dati ključ za poreklo problema.

Loša ventilacija

U prostorijama bez prozora malo se sporije vrši ventilacija kupatila, a problem može predstavljati i ventilator koji ne radi kako treba. Kada se to desi, vodena para se ne evakuiše kako treba, razmnožavaju se bakterije u vazduhu, pojavljuje se buđ i uz sve to nastaje onaj karakterističan i neprijatan miris. Ako je loša ventilacija uročnik širenja neprijatnih mirisa u kupatilu, rešite to što pre.

Članak se nastavlja posle reklama
Joe Hendrickson/gettyimages.co.uk