Koje namirnice su zabranjene za pse: Mogu biti jako opasne

by | jun 24, 2024
Koje namirnice su zabranjene za pse: Mogu biti jako opasne

Veterinari upozoravaju da ono što mi redovno konzumiramo, uopšte nije pogodno za naše kućne ljubimce. Koje su to namirnice koje namirnice su zabranjene za pse?

Naši voljeni psi imaju tendenciju da zgrabe bilo koju hranu koju nađu, od pite od jabuka koju ste ostavili da se hladi na pultu do odreska koji pokušavaju da ukradu sa vašeg tanjira. Dok mnoge od ovih namirnica neće naštetiti vašem kućnom ljubimcu, druge, kao što su kofein, čokolada, sirovo testo za hleb, luk, zaslađivač i grožđe, mogu biti smrtonosne.

„Često, kada se kućni ljubimac razboli nakon konzumiranja toksične hrane, simptomi će se preklapati sa nekoliko drugih mogućih bolesti“, kaže Sage De Rosa, DVM, docent za kliničku hitnu i kritičnu negu na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Pensilvaniji. „Ovo može učiniti dijagnozu izazovnom. Zbog toda se veterinari moraju osloniti na vlasnike da pruže informacije o potencijalnoj izloženosti toksinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako pas povraća, ima smanjen apetit, letargičan je, otežano diše, pokreti su mu nekoordinisati i očigledno trpi bol, odmah se obratite veterinaru.

Koje namirnice su zabranjene za pse: Ove držite podalje od kućnog ljubimca

1. Čokolada

Teobromin i kofein, dva jedinjenja metilksantina koja se nalaze u čokoladi, mogu uticati na gastrointestinalni trakt, centralni nervni sistem i srce psa. Mogu se javiti povraćanje i dijareja, abnormalni otkucaji srca i drhtanja mišića. Tamna čokolada je toksičnija od mlečne ili bele čokolade, mada nijednu čokoladu ne treba davati psusve čokolade treba izbegavati.

Ako znate (ili sumnjate) da je vaš pas ušao u vašu skrivenu zalihu slatkiša, idite kod veterinara što je pre moguće. „U zavisnosti od vrste čokolade koja se proguta, količine i kad se to desilo, može biti izazvano povraćanje“, kaže dr De Rosa. „Mogu se preporučiti bolničko praćenje i lečenje, u zavisnosti od težine znakova i unesene doze.“

Članak se nastavlja posle reklama

2. Kofein

Kofein nije toksičan samo za pse kada se unese putem čokolade već i putem drugih namirnica koje ga sadrže. Ograničite pristup svom psu bilo kakvom talogu od kafe, energetskim pićima, lekovima ili drugim namirnicama koje sadrže kofein. Ubrzano disanje, nemir, abnormalni otkucaji srca, visoka telesna temperatura i drhtanje – svi navedeni simptomi mogu ukazivati na to da je vaš pas uneo u organizam previše kofeina.

3. Masno meso

Meso koje se koristi u ljudskoj ishrani obično nije smrtonosno za pse, ali ponovljeno izlaganje njima može izazvati zdravstvene probleme. „Uopšteno govoreći, hrana koja ima više masti, iako nije nužno toksična za pse, može izazvati upalu pankreasa (pankreatitis). Što može dovesti do smanjenog apetita, bolova u stomaku, povraćanja i dijareje“, kaže dr De Rosa.

Članak se nastavlja posle reklama
fotyma/gettyimages.co.uk