Makarone s mlevenim mesom: Brz i preukusan ručak

by | februar 19, 2024
Makarone s mlevenim mesom: Brz i preukusan ručak

Makarone s mlevenim mesom s razlogom su jedno od najpopularnijig jela na svetu. Preukusne su i lako se pripremaju.

Svašata može da se napravi od mlevenog mesa (prva na pamet nam pada neodoljiva musaka). Ako želite da napravite nešto jednostavno, a preukusno za ručak, predlažemo vam makarone sa sosom od mlevenog mesa i paradajza. Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.

Makarone s mlevenim mesom: Jelo koje će vas brzo zasititi

Koliko god da je ukusno i kalorično, s ovim jelom nećete preterati jer brzo izaziva osećaj sitosti. Ono što sos od mlevenog mesa čini još ukusnijim, a i zdravijim, jesu pire i sok od paradajza – i to zahvaljujući likopenu. Likopen je snažan antioksidans koji se prirodno nalazi u paradajzu i igra važnu ulogu u neutralisanju oksidativnih oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala.

Svoje pozitivno dejstvo najviše ispoljava na kardiovaskularni sistem, jer štiti srce i krvne sudove. Likopen sprečava oksidaciju LDL holesterola i smanjuje njegovo taloženje u krvnim sudovima.

Na TikTok-u smo pronašli jednostavan video recept za pripremu makarona s mlevenim mesom:

@cassieknows pork mince pasta ready in 15 mins #tiktokfood #tiktokfoodie #easyrecipe #delicious #tiktokvideo #healthyrecipes #weekendvibes #cookathome #pastatiktok #pasta #pastarecipe #porkpasta #dinnerideas #dinnertime #dinnerrecipe ♬ Tuolumne Meadows – Signa

 Kako mi pripremamo makarone s mlevenim mesom

Sastojci:

  • 400 g makarona
  • 500 g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili mešanog)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica aleve paprike
  •  2 kašike ulja
  • 150 ga narandanog punomasnog sira ili 50 g parmezana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Skuvajte makarone u ključaloj slanoj vodi, a zatim ih isperite pod mlazom hladne vode i ocedite. U međuvremenu napravite sos.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite sino iseckan crni i beli luk. Zatim dodajte meso, alevu papriku i paradjz pire. Dinstajte sve dok meso ne promeni boju.
  3. Dodajte sok od paradajza i sitno iseckan peršun. Posolite i pobiberite. Ostavite poklopljeno da se krčka dok ne ispari skoro sva tečnost.
  4. Pomešajte sos i makarone i servirajte. Pospite makarone narendanim sirom ili parmezanom. Služiti toplo.

Prijatno!

ALLEKO/gettyimages.co.uk