Biljke koje teraju komarce idealne za terasu ili balkon

by | avgust 2, 2023
Biljke koje teraju komarce

Predstavljamo vam biljke koje teraju komarce i koje će vam letnje večeri učiniti podnošljivijim.

Komarci mogu pretvoriti letnje večeri u košmar, a terase, bašte, balkone i dvorišta u nenastanjiva mesta, posebno tokom večernjih sati. Difuzori na bazi hemikalija, kupljeni u prodavnici, mogli bi dobro da rade u zatvorenom prostoru, ali nisu efikasni u otvorenim delovima kuće. Postavljanje biljaka koje odbijaju komarce je prirodan (i bezbedan) način da se ove dosadne insekte  drže podalje. Evo liste biljaka koje mogu pomoći.

Biljke koje teraju komarce

Bosiljak

Ocimum basilicum ili slatki bosiljak je kulinarska biljka sa lekovitim svojstvima, a scimum tenuiflorum, poznatiji u Indiji kao tulsi, dugo se koristi u tradicionalnoj medicini. Bosiljak je antibakterijska biljka koja se koristi za odbijanje komaraca.

Članak se nastavlja posle reklama

Poznato je da ova grmolika biljka iz porodice mente prirodno odbija komarce kada se uzgaja na otvorenim površinama oko kuće. Osim toga, ulje ove aromatične biljke može se ekstrahovati i koristiti sa difuzerom ili vatom za celodnevni efekat. Sve biljke iz porodice bosiljka najbolje rastu u vlažnom, dobro dreniranom zemljištu. Direktno izlaganje suncu je odlično za ovu kulinarsku biljku.

Limunska trava (Cimbopogon citratus)

Porodica Cimbopogon ima veliki izbor trava. Među njima, limunska trava je poreklom iz regiona istočne i zapadne Indije. Osim upotrebe u kuhinji, ulje limunske trave se pojavljuje iu konzervansima, lekovima i parfemima. Ova višestruka biljka je sastojak mnogih komercijalnih krema protiv komaraca.

Članak se nastavlja posle reklama

Uljni ekstrakt limunske trave može se prskati oko bilo kojeg područja; njegov miris sličan citrusima efikasno odbija komarce i mnoge druge štetočine. Ovo je biljka kojoj nije potrebno mnogo za održavanje. Dobro raste na punoj sunčevoj svetlosti i blago vlažnoj zemlji. Raspored zalivanja treba smanjiti u zimskim danima, kada biljka miruje.

Članak se nastavlja posle reklama

https://bravacasa.rs/preporuke-eksperta/basta-balkon/biljke-koje-privlace-komarce/

Biljke koje teraju komarce- Neven (Tagetes patula i Tagetes erecta)

Tagetes patula (francuski neven) i tagetes erecta (afrički neven) se u velikoj meri uzgajaju u Indiji zbog svoje lepote, mirisa i kulinarskih svojstava (cveće koje dolazi u prelepim nijansama žute, narandžaste i tamnocrvena, koriste se u industriji prehrambenih boja).

Članak se nastavlja posle reklama

Cvetovi nevena ulepšavaju, a miris odvraća komarce i druge insekte, što ga čini odličnom biljkom za kultivaciju u baštama, balkonima i na ulaznim mestima u domu. I neven se lako uzgaja. Zahteva puno izlaganja suncu i umereno plodno, dobro drenirano zemljište. Ova biljka takođe može da izdrži veoma vruće klime.

Članak se nastavlja posle reklama

Indijska mačja metvica (Anisomeles indica)

Mačja metvica, za koju se veruje da je moćna vrsta porodice mente koja odbija komarce, agresivan je uzgajivač. Cvetovi indijske mačje metvice sa mirisom kamfora mogu se iseći i kuvati da bi se napravil sprejevi koji odbijaju štetočine. Mačja trava (Nepeta cataria), koja deluje podjednako dobro, alternativa je biljci mačje metvice.

Mačja metvica se može uzgajati i na delimično sunčanim i na potpuno sunčanim područjima. Dobro drenirano zemljište obogaćeno humusom može dodatno podržati rast.

Članak se nastavlja posle reklama

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Popularno poznat kao začinska biljka, ruzmarin je drvenasta, višegodišnja biljka za koju se veruje da odbija komarce, moljce i muve. Za snažan i trenutan efekat na otvorenim površinama, možete okačiti lišće ruzmarina na balkon ili terasu.

Ovaj zimzeleni član porodice mente otporan na sušu najbolje preživljava u dobro dreniranom zemljištu pod delimičnom do punom izloženošću suncu.

Članak se nastavlja posle reklama

https://bravacasa.rs/dvoriste-i-balkon/balkon/kako-urediti-balkon/

Lepota i zdravljeSissoupitch/iStock/Getty Images Plus via Getty Images