Osvežite enterijer bez kupovine novih stvari

by | avgust 15, 2023
Osvežite enterijer bez kupovine novih stvari

Kako da osvežite enterijer bez kupovine novih stvari? Čak i savršen dizajn vremenom postaje dosadan. Ali nije neophodno da menjate sve iz korena – lepite nove tapete ili kupujete drugi nameštaj. Možete napraviti male promene, zahvaljujući kojima će soba zablistati novim sjajem.

Osvežite enterijer bez kupovine novih stvari: Šta učiniti

Zamenite tepihe u sobama

Tepih ne samo da dodaje udobnost prostoriji, već i stvara centralnu tačku u njoj. Videti isti tepih na istom mestu često umara oči i čini da soba izgleda manje privlačno. Da biste osvežili izgled stana, dovoljno je da rotirate tepihe u stanu.

Ova ideja najbolje funkcioniše ako je ceo dom uređen u istoj šemi boja. Ako imate nameštaj koji stoji direktno na tepihu, rasporedite sofu, stolove oko oboda tepiha. Ovo će u velikoj meri uticati na percepciju sobe.

Pretvorite korisne stvari u dekor

Koristite za ukrase predmete već imate kod kuće, ali ste navikli da ih koristite drugačije. Sigurno imate činiju za voće. U uglu stola izgleda neupadljivo, ali na gomili kuvara (knjiga) izgledaće mnogo zanimljivije. Ili uzmite čašu za sladoled, napunite je ukrasnim kamenčićima i stavite je na policu u dnevnoj sobi.

Osvežite izgled starih stvari

Ako imate komade tkanine, dugmad i trake, koristite ih za ukrašavanje dosadnih stvari. Na primer, zašijte dugmad različitih boja i veličina na jastucima. „Obucite“ stolice u dnevnoj sobi, tako što ćete na naslone staviti šarene marame. Naizmenično ih menjajte svake sezone, birajući boje za atmosferu i raspoloženje. Ili sakupite zavese zanimljivim trakama.

Reorganizujte policu s knjigama

Uz pomoć knjiga na policama, lako možete promeniti izgled sobe. Skupite knjige na gomilu i stavite suvenire ili ramove za fotografije. Grupirajte knjige ne po autorima ili žanrovima, već prema bojama korica. Ako knjige nisu previsoke, a iznad njih ima slobodnog prostora u stalku, postavite fotografije ili slike iza knjiga.

Uramite uspomene

Napravite kompoziciju od razglednica, u ram stavite majicu sa zanimljivim printom, samo komad tkanine s prelepom šarom ili suve biljke. Ako imate decu, braću i sestre ili druge male rođake, onda verovatno imate gomilu njihovih crteža. Zašto ih ne biste uramili? Ili uklonite  staklo iz okvira, pričvrstite kuke unutra i okačite svoj nakit na njih. Tako će upotpuniti sobu, a neće se mrsiti u kutiji.

Pomerite nameštaj

Pokušajte da zamenite nameštaj iz različitih prostorija. Možda imate stolicu u spavaćoj sobi na koju samo bacite odeću kada dođete kući. Ali u dnevnoj sobi, ova stolica će pronaći novi život ako je stavite pored prozora. Ako veličina sobe dozvoljava, koristite nameštaj da biste prostoriju podelili na zone. Stavite sofu na sredinu sobe, tako da je razbijete na dve polovine. Postavite podnu lampu iza zadnjeg dela sofe, tako da naglasite granicu. Za ovu namenu su pogodne i police, posebno minimalističke metalne.

Boja koja vaš dom čini staromodnim

 

 

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages.co.uk