Hipergamija: Stara ljubavna praksa koja je i dalje veoma popularna

by | 23 septembra, 2021
Hipergamija

Hipergamija je u društvu prisutna već vekovima, a i dalje je veoma aktuelna, iako možda ne bismo pomislili tako. Evo o čemu se radi.

Holivud obožava hipergamijske heroine. Uzmite na primer Vivijan Vard, Keri Bredšo, ili najnoviju, Dafni Bridžerton… Pa čak ni Dizni crtani filmovi nisu pošteđeni ove pojave. Naime, fenomen, koji je obeležio čitave generacije mladih žena, bazira se na tome da se srećan kraj događa tek kada devojka upozna i uda se ne za bilo koga, već za princa.

Pročitajte i… Romantiče komedije utiču na stvarne ljubavne veze

Čak i danas, kada je društvo postalo egalitarno, a žene odbacuju ideale prošlih vremena, ipak, jedna stvar se zadržala – hipergamija.

Hipergamija – koncept

Najstrože definisano, hipergamija predstavlja praksu venčavanja za supružnika višeg društvenog staleža. Suprotno tome je hipogamija.

Ovaj fenomen je veoma dugo prisutan, a naravno, i dalje se svakodnevno susreće. Stoga, iako možda ne želimo da priznamo, i dalje ljudi traže partnere s većim primanjima, višim statusom kako bi sebi osigurali ekonomsku sigurnost.

Ovaj fenomen vuče korene iz perioda kada žene nisu imale pravo izbora kada je u pitanju obrazovanje, posao, novac… pa su birale partnere (ili su to za njih činile porodice) koji im mogu obezbediti sigurnu egzistenciju.

Istraživanja iz 2016. godine pokazala su da žene čak i danas, iako imaju pravo na obrazovanje i rad, u 93% slučajeva biraju partnere s višim primanjima. Iako viša primanja ne znače uvek i viši društveni status, finansijska sigurnost i dalje je jedan od primarnih faktora pri izboru partnera.

Stručnjaci ističu da je konflikt ideja o ravnopravnosti žena i hipergamiji nesporan. Važno je napomenuti da ovaj fenomen vuče patrijarhalne korene a da se nastavio i u modernom dobu. Iako hipergamija više nije neophodnost, i dalje živimo u svetu patrijarhata, gde su žene niže vrednovane. Na primer, studije su dokazale da žena, uprkos istim znanjima, nivou obrazovanja i stručne spreme ipak ima manju platu od muškarca na istoj poziciji.

Stvarnost je malo drugačija

S druge strane, ne potpadaju samo žene pod uticaj hipergamije. I mnogi muškarci cene finansijsku sigurnost svoje partnerke.

Žene nikada nisu imale veću slobodu nego danas. A kako se društvo razvija, realnost je takva da žene ne samo što postavljaju sto, već i donose hranu na njega. I iako deluje da smo prevazišle oslanjanje na muškarce, neke od nas i dalje biraju da igraju po starim pravilima. Na kraju dana, sve je stvar izbora, slažu se stručnjaci.

lepotaizdravlje.rs Cottonbro via Pexels