Ideje za getaway vikend: Putovanja su materijal za lepe uspomene

by | 25 februara, 2022
Ideje za getaway vikend

Naše ideje za getaway vikend koje mogu da se pretvore u nezaboravno putovanje, a promena sredine i beg od svakodnevice donose mnoštvo prednosti, za dušu i telo.

Na koji način odmor – čak i kad je u pitanju svega nekoliko dana – utiče na naše psihofizičko zdravlje?

Naravno, radujemo se što smo na odmoru. Ali ništa manje nije značajno ni uzbuđenje što doživljavamo nešto novo, prikupljamo nova saznanja o svetu, i sebi u njemu – a to je odlična građa za uspomene koja će dugo trajati. Takođe, putovanja – kao pozitivna promena – bude osećaj blagostanja i izobilja životnih mogućnosti.

Stručnjaci tvrde da dobar osećaj kad se prisećamo uspomena sa prošlih putovanja nije samo emotivno iskustvo – dešava se stvarna promena u hemiji mozga, a ona donosi brojne zdravstvene benefite. Lepe uspomene aktiviraju frontalni korteks i mogu da pomognu u smanjenju stresa, da donesu svežu perspektivu i prodube veze s ljudima, stvarajući osećaj čvršće društvene povezanosti. Prijatna sećanja takođe podstiču veće samopouzdanje i optimizam.

Da li ste raspoloženi da prikupite materijal za nove uspomene? Dok zima još uvek traje (makar na planinama), predstavljamo četiri potpuno različite opcije, za svaki ukus, a sve su u našoj zemlji. Svaka od njih ce vam pružiti nova iskustva koja ostavljaju trajan trag.

Ideje za getaway vikend

Outdoor avantura: Smeštaj u prirodi

Doživljaj bilo kojeg godišnjeg doba u prirodi doživljaj je za pamćenje. A posebno je impresivno kad u prirodi uživate iz smeštaja autentičnog za kraj u kojem se nalazite. Izaberite lokaciju u zavisnosti od toga da li vam je važna blizina skijališta (ukoliko želite da iskoristite kraj ski-sezone). Ako, ipak, niste planirali da skijate, već da šetate kroz prirodu, onda je izbor zaista neograničen.

Naš predlog su tri smeštaja na različitim lokacijama i na različite načine „ušuškana” u prirodu. Jedno je etno-kuća, u okviru etno-dvorišta Milikina ravan (@zlatar_etno_milikina_ravan), u zaseoku Lojanice sela Akmačići, 3,5 kilometara od Uvačkog jezera i staništa beloglavog supa. Drugo je planinska kuća – brvnara, na planini Tari (@sumskakucatara), gde vam se nude prelepi vidikovci, planinska jezera, kao i ski-staza Nagramak. A kao treću opciju predlažemo kućice u prirodi Buzzoffski (@buzzoffski.cabins) u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Buzzoffski (@buzzoffski.cabins)

Pročitajte i… Kako se obući za hajking

Vreme je za selfcare

Naša zemlja ima dugu istoriju banjskog turizma, pa predlažemo da ove zime sebi priuštite vrhunski spa odmor. Moderni spa centar Specijalne bolnice za rehabilitaciju Ribarska banja, koji je podignut na temeljima starog turskog amama iz 17. veka, predstavlja spoj tradicionalnog istočnjačkog načina uživanja i meditacije i savremenog wellness
i spa koncepta.

Ovde posetioci uživaju u velikom broju masaža i tretmana na bazi lekovitog bilja, algi, vina, čokolade, u slanim sobama, saunama, džakuzi kadama, fitnesu, otvoreno-zatvorenom bazenu, kao i turskom amamu. Lekovite vode ove banje, smeštene na obroncima Velikog Jastrepca, nadomak Kruševca, ravne su onima u francuskim Pirinejima i među najlekovitijim su u svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ribarska Banja (@ribarska_banja)

Izlet kroz vreme: Ovčarsko-kablarska klisura

Oni koji su posetili Ovčarsko-kablarsku klisuru ili, kako je još nazivaju, Srpsku Svetu goru, tokom zime, tvrde da kad ledeno belilo oboji stene i šume – to dodatno pojača utisak natprirodnosti i tajanstvenosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@brvnara_ovcar_banja)

Naravno, ukoliko budete imali dovoljno sreće da vas u ovom periodu zatekne snežni pokrivač. Ali i da ne bude tako, manastiri i sveta mesta razbacani duž litica kanjona, koji dostiže dubinu i preko 700 metara, izgledaju kao prizor iz bajke nad mirnim ogledalom reke tirkizne boje. Da biste uživali u ovoj lepoti i naučili nešto o istoriji ovog kraja, dovoljno je stići do Ovčar banje i odabrati stazu kojom ćete prošetati. I kratak zimski dan biće vam dovoljan za to. A najbolje od svega jeste to što (ledenu) šetnju možete završiti u prijatnoj toplini i bazenu s lekovitom vodom wellness centra u Ovčar banji.

Hrana za dušu: Kultura i umetnost

Da li ste znali da je 13. januara 2022. godine Novi Sad zvanično postao Evropska prestonica kulture? Dakle, pravo je vreme za posetu gradu u srcu vojvođanske ravnice, koji je Condé Nast Traveller nedavno uvrstio na listu najboljih destinacija za putovanje u 2022. godini. Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1.500 kulturnih događaja i 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika u ukupno osam programskih lukova. Više od 1.700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova. Kompletan program Evropske prestonice kulture 2022. potražite na sajtu novisad2022.rs.

 

lepotaizdravlje.rs Bogdan Kurylo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images