Koliko često treba menjati posteljinu?

by | 15 decembra, 2020

Da li vam nekada prođe kroz glavu pitanje – koliko često treba menjati posteljinu? Odnosno, da li to radite kako treba. Šta na ovu temu ima da kaže stručnjak, pročitajte u nastavku.

Ljudi uglavnom greše kada je pranje posteljine u pitanju. Peru je jednom u dve nedelje i misle da je to dovoljan period da se ona uprlja, ali ni ne shvataju koliko to loše utiče na njihovo zdravlje. (Pročitaj: Kako da smanjite prašinu u svom domu)

Naime, sprovedeno je istraživanje o tome koliko često perete ono na čemu spavate i čime se pokrivate!

Vođe studije dokazale su da spavanje na prljavoj posteljini, i te kako može da ima loše posledice po zdravstveno stanje.

Osim infekcija i gljivica koje se mogu preneti ovim pute, Meri Marlov Leveret, stručnjak u oblasti čišćenja i nege tkanina, objasnila je šta se dešava kada dugo spavamo na istoj posteljini.

– Tokom spavanja mi se i dalje znojimo, a prirodnja ulja i prljavština se time oslobađaju. Moguće je da se na posteljini nađu i pljuvačka, urin, genitalne tečnosti i fekalne materije u vlaknima – rekla je ona i dodala:

– Neredovno čišćenje čaršava i jastučnica dozvoljava tečnostima da prođu do jastuka i dušeka, koje je mnogo teže očistiti od posteljine.

Zimi, ako se slede određene smernice – obavezno tuširanje pre spavanja i boravak u krevetu samo tokom spavanje, posteljinu možete da menjate svaki drugi dan. (Pročitaj: U izolaciji ste? Zanimljivi načini kako da olakšate boravak u kući)

Ako radite od kuće, pa umesto za radnim stolom često radite na krevetu, posteljinu bi ipak trebalo da menjate češće. To isto važi ako jedete u krevetu, ležite u odeći u kojoj ste otišli do prodavnice ili u šetnju.

Pored toga, ako krevet delite s partnerom, morate biti svesni navika te druge osobe te prema tome prilagoditi menjanje posteljine.

Zato, ako ste zimi lenji i ako želite duže da očuvate svežinu vaših prekrivača, razmislite o tome da uživanja i lenčarenja prebacite u dnevni boravak na kauč.

lepotaizdravlje.rsdusanpetkovic/Getty via Guliver