Kuda ovog leta? Predlažemo „Šekspir festival“ u predivnoj Vili Stanković

Šekspir festival ponovo je u igri! 8. izdanje jedinstvenog međunarodnog festivala održava se u Vili Stanković u Čortanovcima.

by | jun 29, 2021

Ako ste ljubitelj pozorišta, 8. Šekspir festival biće za vas prava poslastica! Jedinstveni međunarodni festival koji se od 2. do 6. jula održava uz podršku Uniqua osiguranja čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela, a publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije.

8. Šekspir festival: Otvaranje

8. Šekspir festival otvoriće tragedija Hamlet čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra Des Lumières et des Ombres koju je režirao Gi Pjer Kulo.

Glavni program

Na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom History of motherfuckers – Korolian u režiji jednog od najznačajnijih savremenih reditelja u našoj zemlji, Andraša Urbana, a biće izveden i Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama.

Vila Stanković u Čortanovcima

Prateći program

U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela, Korolian (režija Ralph Fiennes) i Bura (režija: Julie Taymor).

Pročitajte i… Šta pogledati na Bašta festu? Filmovi koje su režirale žene

A u oktobru…

Za oktobar je planiran čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italijekoji nakon gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb, Barbikan centru u  Londonu u okviru programa Šekspir festivala dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novi Sad. Italijanski kritičari  proglasili su Makbet najboljom predstavom u 2017. godini – dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017.

Program 8. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala.

– Ponovo smo u igri! Godinu dana bili smo izbačeni iz nje – ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Evropsko prvenstvo u fudbalu dalo nam je podsticaj da i Šekspira ove godine obučemo u festivalski dres, sa brojem 8! Osmi po redu Šekspir festival od 2. do 6. jula oživeće ponovo predivni ambijent Vile Stanković.   Biti – il’ ne biti … Biti – naravno! Dobro došli!“

Više o programu 8. Šekspir festivala saznajte ovde.

Pročitajte i… Kuda za vikend? Na Zasavici se nalazi jedna od najoriginalnijih kućica za odmor koja će vas očarati na prvi pogled

Foto: PR/Šekspir festival