Kuda za vikend? Na Zasavici se nalazi jedna od najoriginalnijih kućica za odmor koja će vas očarati na prvi pogled

Isplanirajte beg od stresa, buke, rutine, tehnologije... Imamo odgovor na pitanje kuda za vikend i pravo mesto za digitalni detoks.

by | 15 juna, 2021

Razmišljate o tome kuda za vikend? Isplanirajte beg od stresa, buke, rutine, tehnologije… Diskonektujte se s mreža i povežite se ponovo s najvažnijom osobom – sobom. Odgovor na pitanje kuda za vikend i idealno mesto za digitalni detoks su kućice Buzzoffski, koje pružaju mogućnost za glampingkombinaciju uživanja u netaknutoj prirodi Zasavice i savremenom luksuzu. Veliki plus: U pitanju je eko-turizam – kućice teže 100% održivosti.

O svemu ovome razgovarali smo sa Katarinom Škrbić i Buzzoffski timom.

Da krenemo od samog naziva: Šta znači Buzzoffski?

Buzzoffski (/bʌzɒfski:/) je smišljenica, nastala od engleskog izraza, buzz off – zbrisati, odjuriti, koji stvara sliku osobe koja je rešila da odjuri u prirodu i započne borbu protiv stresa i stagnativne rutine pod parolom: Idem da se vratim (sebi). Samim tim, ime bliže objašnjava vid odmora koji nudimo.

Koja je ideja u osnovi Buzzoffski kućica? Šta pružaju gostima?

Naše kućice nude lak i brz pristup prirodi i beg od stresa, buke i rutine. Pružamo priliku gostima da dođu i stave pauzu na svakodnevnicu, stres i jalovost koju rutina nameće. Na gostima je da pronađu svoj način dođu, prožive i vrate se sebi.

Šta je, zapravo, glamping?

Glamping u bukvalnom prevodu znači glamurozno kampovanje. Štaviše, udovoljavanje svojoj želji za prirodom, ali i sklonosti ka dobrom obroku, lepoj čaši vina, toplom tušu i udobnom krevetu. Stoga, naša kućica je bas takvo mesto gde netaknuta priroda susreće savremeni luksuz i daje mogućnost povezivanja sa prirodom bez žrtvovanja ugodnosti.

Kako je sve započelo? Kako ste došli do ideje? Ili, drugim rečima: Kakva je vaša “priča iza brenda”?

Cela priča je počela sa mojom željom da idem u korak sa prirodom, a ne protiv nje. Sažeto, pre Buzzoffski brenda, kao takvog, ideja, gore pomenuta, nastala je mnogo ranije, još za vreme mojih studija arhitekture na Univerzitetu Politecnico di Milano. Takođe, već pri samom početku karijere osetila sam se kao žrtva rutine i radnog sistema „od 9 do 5“ koji je uzimao maha i znatno, negativno, uticao na moju produktivnost i kreativnost. Tada sam shvatila da nešto moram da menjam i odlučila sam da iskoristim svoje stečeno znanje iz arhitekture u borbi protiv problema i tako sebi i svojim gostima omogućim regeneraciju u prirodi na kreativan, prijemčiv i, pre svega, lako dostupan način.

Za sve one koji se pitaju kuda za vikend, koliko kućica je za sada na raspolaganju gostima i gde se one nalaze?

Trenutno su dve kućice na raspolaganju. Obe se nalaze u samom srcu specijalnog rezervata prirode Zasavica, koji je u skladu sa sopstvenim ekološkim afinitetima podržao projekat i omogućio ostvarenje potpunog Buzzoffski ugođaja.

Trenutno, Buzzoffski tim radi vredno na proširenju kapaciteta, što na, već pomenutoj, aktivnoj lokaciji, tako i na traženju novih. Netaknuta priroda će uvek biti u fokusu, dok će se sam sadržaj i mogućnosti terena menjati.

Šta biste istakli kao posebnosti Zasavice? Šta je to što, kada gosti dođu na Zasavicu, obavezno moraju da vide, osete, probaju…?

Zasavica, kao prva lokacija za “ buzzoffovanje“ nudi priliku za već pomenuto jedinstveno iskustvo glampinga u središtu netaknute prirode gde životinje caruju. Dakle, pruža mogućnost lutanja kroz istu, leganja i buđenja posmatrajući, kroz prozor kućice, dinamičan biljni i životinjski svet, bistro zvezdano nebo i vodu. S obzirom na pitomost većine životinja, gosti mogu i treba da iskuse njihovu neposrednu blizinu, posmatrajući ih kako slobodno trčkaraju nadomak dvorišta kućice, ali i bliže ih upoznavajući i mazeći.

Pored toga, rezervat nudi mogućnost obilaženja životinjskih farmi, vožnju čamcem i degustiranje specifičnih proizvoda sa ovih prostora, kao što su sveže magareće mleko i prerađevine od magaraca i mangulice.

Obuhvatajući sve pomenuto, gosti bi obavezno trebalo da iskoriste kreativnu snagu ovog prostora i samu mudrost prirode, jer sad, konačno, to mogu!

Jedna od važnih karakteristika kućica jeste i njihova samoodrživost. Kakva je vaša ekološka vizija?

Nasuprot modernom svetu i megalomanskoj gradnji koja, paradoksalno, s ciljem povezivanja sa prirodom istu potpuno ugrožava, u skladu sa prethodno pomenutom idejom stvaranja u korak sa prirodom težim potpuno samoodrživim arhitektonskim jedinicama. Stoga, naše kućice svojim dizajnom i naprednim instalacionim sistemima doprinose očuvanju prirode. Kad kažemo napredni instalacioni sistemi, mislimo na filtriranu kišnicu, solarnu energiju i kompostni wc koji su funkcionalno birani da ne idu na uštrb komfora naših gostiju, a da ipak predstavljaju potpuno ekološka rešenja. Štaviše, još jedan od ciljeva našeg poslovanja je edukacija gostiju i podizanje svesti o eko-turizmu i potencijalu doprinosa ekologiji na individaulnom nivou, koji je često zbog neznanja i neinformisanosti zanemaren.

Ističete da su kućice idealne za digitalni detoks. Koji bi bio vaš recept za reset u prirodi, bez tehnologije, briga i stresa?

Buzzoffski tim voli da se našali i kaže da je Doris Dragović bila u pravu kad je pevala: „Malo mi za sriću triba“.

Šalu na stranu, s obziorm na to da je jedna od parola našeg poslovanja oslobađanje od tuđih konvencija, kidanje kalupa i život po svojoj meri, mi ne pokušavamo da nametnemo svojim gostima jedan recept za reset u prirodi, kao takav, već ih hrabrimo da skroje svoj. Stoga, mi izazivamo naše goste da se vrate jednostavnijim vremenima, ponesu isključivo osnovno i prepuste se prirodi i tako testiraju sebe koliko im, zapravo, za sreću treba.

Zaključavanje telefona, bez skrolovanja satima kroz društvene mreže, uživanje u dosadi, upražnjavanje nedigitalnih izvora zabave, negledanje u ogledalo ili na sat – samo su naše smernice i ono što mi smatramo nužnošću modernog doba, ali svakako na našim gostima je da pronađu njihov recept za potpunu regeneraciju u prirodu, čiju dostupnost smo obezbedili, našim kućicama. (Pročitajte i… Da li vam je potreban digitalni detoks?)

Pročitajte i… Filmski vikend maraton: Filmovi koji će vas odvesti u Indiju, Maroko, Italiju…

Katarina Škrbić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.