12 stvari koje treba da znate o seksu posle 40-te

by | februar 11, 2023
seks posle četrdesete

Seks posle četrdesete? Više slobode, više zabave i manje straha.

Nakon 40 godina mnogi parovi imaju više slobodnog vremena – deca su odrasla, imaju stabilan posao, konačno mogu da se opuste i uživaju u sopstvenom životu. Ali da li se seks uklapa u koncept „sopstvenog života“, šta se može očekivati u ovom delu života u budućnosti, da li vredi razgovarati o tome sa partnerom i postoji li način da se produže godine seksualne aktivnosti?

Seks posle četrdesete: 12 stvari koje niste znali

1. Više seksualne slobode

Jedan od mitova o starenju jeste da ćete nakon četrdesete imati manje seksa. U stvari, mnogi parovi su priznali da je sa početkom ovog doba njihov intimni život, naprotiv, bio bolji. U SAD, prema studiji, oko 70% muškaraca i 74% žena ima redovan seks nakon 40. godine. Oko 30% održava bliske odnose do 70-ih godina.

2. Predigra će biti duža

Ovo više nije hir već potreba. Neophodno je uzeti u obzir hormonske promene u telu muškaraca i žena. Parovima ovog uzrasta treba više vremena da iskuse želju za intimnošću. Ali mnoge žene, naprotiv, smatraju ovu stavku plusom, napominjući da partneri nakon 40 godina postaju manje sebični i da se nose sa ovakvim zadacima mnogo bolje nego u mladosti.

3. I dalje vam je potrebna zaštita

Starost ne štiti od opasnih bolesti i trudnoće. Nakon 40 godina, u telu žene se dešavaju ozbiljne promene, hormonska slika se menja, endometrijum raste u materici, što sprečava jajašce da se pričvrsti za zid … Ali sve ove promene ne znače da vam ne treba kontracepcija: trudnoća je moguća, ali morate uzeti u obzir sve moguće zdravstvene rizike.

4. Bavite se sportom

Želja posle 40. ostaje ista, ali sada je već telo manje elastično. Lekari kažu da treba biti pažljiviji na signale kada bode ili pritiska u grudima – mogući su problemi sa srcem. Bilo bi bolje da vam seks nije jedina fizička aktivnost. Prijavite se u teretanu ili vežbajte kod kuće, trčite, plivajte, poboljšajte svoje zdravlje, zategnuta figura će biti lep bonus.

5. Slobodno razgovarajte sa svojim partnerom

Zatišje u intimnom životu karakteristično je za parove u bilo kom uzrastu. Pitanje je kako izaći iz ove situacije. Zato, razgovarajte.

6. Orgazam je moguć

Lekari pobijaju mit da sa godinama osoba gubi sposobnost da doživi zadovoljstvo. Iako, zbog objektivnih razloga, neki parovi mogu osetiti nelagodnost tokom seksa. Međutim, ovo se može rešiti ako tražite savet lekara.

7. Muškarci mogu duže da izdrže

Sa godinama, muškarci imaju više kontrole nad procesom i mogu produžiti seks. Oni su pažljiviji prema željama partnera.

8. Pazite kako se hranite ako ste muško

Pre nego što odete u apoteku po lekove koji povećavaju libido, pokušajte ishranom da podignete želju. Pomoći će flavonoidi, takozvana klasa supstanci biljnog porekla, koje, kada se unesu, aktiviraju rad enzima. Borovnice, trešnje, rotkvice, integralne žitarice, riba i morski plodovi, biljna ulja, pasulj, orasi – sve ovo blagotvorno deluje pre svega na srce.

9. Budite bliski

Sa 40 godina ne morate da planirate seks, kao nekada.  Slobodne večeri mogu biti posvećene razgovoru, odlasku u bioskop, nekoj zajedničkoj aktivnosti koja oboma donosi prijatne emocije.

10. Obratite pažnju na svoje telo

Telo se menja tokom godina, sviđalo nam se to ili ne. Ali važno je to voleti. Ne treba samo da vodite računa o svom zdravlju, prestanete da jedete brzu hranu i odustanete od loših navika, već da vodite računa: prijavite se na masažu, kozmetičke tretmane u kozmetičkom salonu. Mnogo je veća verovatnoća da ćete uživati u svom telu ako vam se ono sviđa.

11. Imate pravo da ne želite seks

Ne možete shvatiti odbijanje seksa kao lično odbijanje sebe. Često ljudi doživljavaju odbijanje od strane partnera kao uvredu. Razmišljajte o tome kao o normalnoj situaciji, kao da ste ga izveli na večeru, a on nije gladan.

12. Ne zanemarujte stimulaciju kože

Intimnost nije samo seks. Obratite pažnju na glavni čulni organ – kožu. Ovde na svakom kvadratnom centimetru imate hiljadu nervnih završetaka. Svaki dodir može da postane senzacija.

Jacob Amendrop /GettyImagesPlus