5 grešaka koje dovode do raskida: Da li ih i vi činite?

by | april 21, 2023
5 grešaka koje dovode do raskida

Raskidi su skoro uvek bolno iskustvo bar za jednu od strana, a neretko budemo i iznenađeni kad do njega dođe. Međutim, moguće je da činite jednu od 5 grešaka koje dovode do raskida. Evo o čemu se radi.

5 grešaka koji dovode do raskida

Koliko god da je raskid bolno iskustvo, uvek možemo naučiti nešto iz njega. Ako ste emotivno izmanipulisani, naučićete to da prepoznate sledeći put. Međutim, nije uvek greška do partnera. Ponekad smo mi nesvesni krivci za raskid.

Zavisni ste od partnera

Najčešća greška koju često činimo pod hormonima ljubavi jeste da žrtvujemo sopstveni život i interese kako bi se 100% bili uključeni u partnerov život. Međutim, ako nemate svoje interese već samo partnerove, vi se pretvarate u njega. A ko želi da bude u vezi sam sa sobom?

5 grešaka koje dovode do raskida: Ne znate šta želite

U savremenom svetu žene imaju slobodu da grade karijere i da budu na ravnopravne sa jačim polom. Međutim, istovremeno veliki broj žena teško pronalazi balans između karijere, porodice, željom za putovanjima i slobodom. Morate znati šta vam je prioritet u životu i šta želite kako biste zajedno sa aprtnerom mogli ići ka tom cilju.

Trudite se da budete inspiracija vašem partneru

Zbog straha da budete sami, lako ulazite u nove veze. Međutim, kada primetite da je muškarac apatičan i neodogovoran, pojavljuje se misao da ga vi morate inspirisati i biti njegova muza. Iako treba da brinete o sebi i svom izgledu, to ne znači da to treba da radite zbog muškarca i da se njemu prilagođavate. Duboki i harmonični odnosi se grade između dvoje ljudi koji razmenjuju mišljenja.

Nesigurni ste

Ovo je čest uzrok problema u vezi, a najgori scenario je veza sa nasilnikom. Žene sa niskim samopouzdanjem ne mogu da napuste ovakve veze jer ih proganja misao da su beskorisne. Istovremeno, ako nemate realnu sliku o sebi, to može uticati i na to kako se ophodite prema partneru.

5 grešaka koje dovode do raskida:Ne dajete partneru slobodu

Sloboda je čoveku neophodna. On mora da bira svoje okruženje, razonodu, pa čak i da pravi greške. Čovek mora da prođe kroz život i da prevaziđe teškoće, a ne da konstantno sluša vaše savete i negodovanje. Poštovanje izbora pojedinca znači i poštovanje njega.

Zašto se ove greške stalno ponavljaju?

Kada se suočavamo sa odlaskom voljene osobe, nismo zagledani u sebe i u svoje postupke. Uglavnom za raskid krivimo drugu stranu. I u tom slučaju je to pokazatelj da niste spremni da preuzmete odgovornost za svoje postupke. Sa druge strane, postoji i druga krajnost gde za sve krivimo sebe. Međutim, i ovo neće uroditi plodom jer su u vezi prisutne dve osobe i verovatno su obe strane imale greške, ali ljubav nije bila dovoljno jaka da se te prepreke prevaziđu.

Kako izgraditi zdravu i jaku vezu?

Da biste izgradili zdravu vezu, potrebna je sposobnost da se zagledate u sebe. Upoznajte svoje potrebe i karakterne osobine. Ako primetite da ste negde pogrešili, izvinite se i pokušajte to da promenite kod sebe. Takođe, veoma je važno da razgovarate sa partnerom.

U svakom slučaju, ako vidite da ponovo pravite iste greške, pokušajte da ih ispravite. Svaka ljubavna veza je drugačija i jedino vi znate kakve su okolnosti i osećanja u kojima se nalazite. Stoga, razgovor je ključ zdrave veze.

LittleBee80/GettyImagesPlus