5 znakova da se u vezi ponašate kao majka, a ne kao partnerka

by | septembar 2, 2017

Većina parova nastoji od veze napraviti ravnopravno partnerstvo. Želja da brinemo o drugoj polovini je sasvim prirodna, ali postoji tanka granica između brige o partneru i onoga što liči na brigu o detetu. Stoga vam donosimo pet znakova koji ukazuju na to da se u vezi ponašate više kao roditelj, a manje kao partner.

Pixabay

1. Stalno prigovaranje

Niko ne voli prigovaranje bez prestanka, a pogotovo ne ona osoba koja to mora konstantno slušati. Možda se čini da je to jedini način da doprete do partnera koji se ponaša kao dete, ali konstruktivan razgovor između dve odrasle osobe je itekako moguć ako se oboje potrudite. „Uspešna veza nikako ne traži da jedan partner preuzme ulogu roditelja, a drugi ulogu deteta“

2. Svađanje bez rešenja

Rasprave i svađe su sastavni deo svake veze, no važno je da ih uspešno riješite. Ako završe bezuspešno samo ćete osećati ljutnju i gnev. Prisetite se samo kako su izgledale vaše svađe s roditeljima dok ste bili deca. Svađe s partnerom trebaju biti upravo suprotne tome jer su i vaše uloge ravnopravne.
3. Čišćenje za partnerom

Pratiti partnera u stopu i čistiti za njim stvarno nema smisla. Bilo da je reč o mrvicama hrane ili hrpi odeće na podu, partner treba biti svestan da je on taj koji treba iza sebe pospremiti. Za srećniju vezu dovoljno je da podelite kućne zadatke ravnopravno.

4. Stvaranje izgovora

Normalno da želite partnera videti u najboljem svetlu i da želite braniti neke njegove odluke. No, stalna potreba za stvaranjem izgovora i opravdavanjem lošeg ponašanja koje traje već duže vreme neće učiniti vašu vezu uspešnijom. Nema potrebe za majčinskom zaštitom već podstaknite vašeg partnera da prihvati odgovornost za svoje ponašanje.

5. Potpuna kontrola

Neke osobe jednostavno obožavaju da kontrolišu druge. Ali ako baš svaki aspekt vaše veze kontrolišete jer nemate poverenja u vašeg partnera onda nastaje problem. Važno je da oba partnera shvate stanje veze i da se žele promeniti, jer ako ne dopuštate partneru da donosi neke odluke to može vrlo loše uticati na vaš odnos i vašu budućnost.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje