Greške koje mogu da vam upropaste venčanje: Recite “ne” okolini!

by | decembar 3, 2022
greške pred venčanje

Venčanje je jedan od najuzbudljivijih trenutaka u svačijem životu. Ali i najzamornijih. Dok organizujete svoj dan iz snova primorani ste da ispoštujete tradiciju, tuđa očekivanja i svoje želje.

I baš u toj činjenici leže najčešće greške koje prave sve mlade pred svoje venčanje i koje ozbiljno prete da im upropaste uspomenu na najznačajniji dan. Nemojte ih ponoviti.

 

Nervoza pred venčanje

Apsolutno je normalno biti nervozan pred bilo kakav važan i odgovoran događaj. Pošto je brak jedna od najodgovornijih odluka, ona na kojoj nikako ne želite da pogrešite, za očekivati je da osećate nervozu.  Osim toga, pojavljuju se i iracionalni strahovi zasnovani na kolektivnom nesvesnom: da li će sve biti u redu? Ili je, naprotiv, loše? I tada počinje nevolja…

Opustite se i dozvolite sebi da budete nesavršeni. Na dan venčanja može padati kiša, mejkap koji je uradio šminker neće biti dovoljno dobar, ali sam događaj – vaše venčanje, nije ništa manje važno ili vredno zbog toga.

 

Perfekcionizam

Nije potrebno tražiti idealan rezultat. Razmislite kakvo je slavlje ono koje bi prijalo vama i vašem vereniku? Šta stvarno želiš? Da li vaše planirano venčanje izgleda kao ostvarenje sna ili ne? Ako ste se udaljili od svojih želja ili ste ih potisnuli pod željom da sve bude savršeno, vratite se na početak.

 

Slušate primedbe okoline

Evo nekih uobičajenih grešaka koje se prave pod društvenim pritiskom. Par želi tiho da potpiše i ode na medeni mesec. Ali tek nakon što to ispričaju najbližima, kreće lavina: Zašto tako? Šta će reći ljudi? Svadba treba da bude kao svet..

Šta se dalje dešava? Par gura svoja interesovanja u drugi plan i pokušava da ugodi okolini. A okolina će uvek biti nezadovoljna, samo će im se sada u nezadovoljstvu pridružiti i mladenci.

 

Venčavanje „zato što je vreme“

Često nailazimo na komentare: „Već imate 25/30/35 godina, a još niste u braku? Zašto?

Ili: „Zajedno ste već tri/pet/sedam godina. Šta čekate?“

Ali, ne! Ne treba razmišljati o godinama. Ako ne želite još da se udajete, ako niste sigurne da je to savršen partner za vas, ako vas privlači samo ideja o braku, ali ne i vaš muškarac – nemojte se udavati. Još nije vreme, šta god vaš datum rođenja govorio.

 

Odustajanje od svojih želja

Tradicija je lepa, ali ona nije vaša obaveza. Uvek se setite:  kome je ovaj događaj namenjen? Vama i vašem parteru! Zato, nemojte ništa raditi zato što tako treba ili zato što tako svi rade. Povlađivanje tradicije sigurno će vam uništiti ovaj značajan dan.

Tom Marton/GettyImagesPlus