Da li ste seksualni predator ili vodite ljubav ređe od drugih?

by | jul 8, 2022
Previše seksa

Poređenje s drugima može učiniti da se osećate loše, ali nekad je jednostavno nemoguće odoleti radoznalosti. Jedno od pitanja koja su neizostavna kad je reč o partnerskim vezama tiče se učestalosti seksualnih odnosa. Većina se bar jednom zapitala da li preteruje sa seksualnim aktivnostima ili ih, naprotiv, praktikuje ređe od drugih. Koliko često bi trebalo da imate seks niko ne može sa sigurnošću potvrditi – zato što tu tačan ili netačan odgovor jednostavno ne postoji. Naime, kad je seks u pitanju, ne postoji idealan broj odnosa tokom nedelje, meseca ili godine. (Pročitaj: Šta povezuje punu bešiku s fenomenalnim seksom?)

Jedna studija je pokazala da su parovi koji imaju seks jednom nedeljno bolje raspoloženi i osećaju se srećno. Međutim, učestalost veća od te ne doprinosi kvalitetu veze ni na koji način. Ali ukoliko pak želite češće seksualne odnose, o tome treba da popričate s partnerom. Što ste otvoreniji, lakše ćete komunicirati i podeliti svoje želje i fantazije. Vaš cilj, naravno, ne treba da bude jurenje nekakvog rezultata, već uživanje u svemu onome što intimni odnosi podrazumevaju. (Pročitaj: Erogena zona na koju nikako ne treba zaboraviti)

Seks je u svakoj partnerskoj vezi veoma važan, ali postoje i parovi među kojima ne postoji izražena seksualna želja, a ipak imaju skladnu i uspešnu vezu. Stručnjaci se slažu s tim da je nekim ljudima jednostavno dovoljno manje seksa, što je takođe potpuno normalno i ne treba da bude izvor frustracije. Jer – to što neko nema potrebu da svakodnevno izvodi vratolomije u krevetu, ne znači da je nesrećan.

Članak se nastavlja posle reklama
koliko često imate seks

Ne opterećujte se brojevima, važno je da uživate!

Koliko često treba da imate seks?

Parovi koji su zadovoljni kvalitetom i količinom seksa u svojoj vezi, osećaju veću međusobnu povezanost i zadovoljniji su svojom vezom u celini. Seksolozi to objašnjavaju činjenicom da seks oslobađa napetost i pomaže u prevazilaženju stresa, a pozitivno utiče i na sva međusobna neslaganja. (Pročitaj: Seks u tišini ili glasni seks: Šta zvuci tokom seksa zaista znače?)

Učestalost seksa u velikoj meri zavisi od godina, a u najvećem broju slučajeva s vremenom opada. Istraživanja koja se zasnivaju na tvrdnjama učesnika nisu u potpunosti relevantna, jer mnogi na ovom polju nastoje da se predstave u boljem svetlu, pa ne daju iskrene odgovore. Prema nekim podacima, u uzrastu 18 do 29 godina, seks se najčešće praktikuje tri puta nedeljno, da bi se do 45. godine prosečan broj odnosa smanjio na jednom nedeljno. Ako odstupate od ove statistike, ne znači da je vaš seksualni život problematičan. (Pročitaj: Kako je izolacija uticala na naše seksualne navike?)

Članak se nastavlja posle reklama
koliko često imate seks

Otkrijte partneru svoje fantazije

Ukoliko vam odgovara ritam od četiri ili pet odnosa nedeljno – to, takođe, nije ništa loše. A podjednako je normalno imati odnose i samo nekoliko puta godišnje.

Članak se nastavlja posle reklama

Do problema može doći jedino kad se po pitanju učestalosti odnosa ne slažete s partnerom. Na primer, vama može odgovarati seks jednom nedeljno, dok bi on želeo da ga imate znatno češće. U tom slučaju, razgovarajte o svemu i pokušajte da nađete rešenje koje će biti prihvatljivo za oboje. Objasnite šta je to što u vama budi želju i pokušajte da zajedničkim snagama stvorite idealne okolnosti u kojima ćete se uzbuditi. Za neke, to je romantična muzika, a za druge komedija uz koju će se opustiti. Ukoliko svoje seksualne apetite ne uspete da usaglasite, ne ustručavajte se da potražite i pomoć stručnjaka. (Pročitaj: Može li ijedna seksualno prenosiva bolest da nestane sama od sebe?)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images