Koliko često je normalno imati seks?

by | oktobar 9, 2023
koliko često je normalno imati seks

Ovo je pitanje staro kao istorija: koliko često je normalno imati seks?

 

Koliko često treba da imate seks?

Što se tiče seksa – i koliko bi „trebalo“ da da imamo, seksolozi tvrde da normalno jednostavno ne postoji. Svi odnosi i parovi su drugačiji. Ono što je normalno za vas i vašeg partnera, to jednostavno ne funkcioniše za nekoga sa slabijim ili jačim libidom.

Članak se nastavlja posle reklama

Na kraju krajeva, na seksualni život para utiče toliko različitih faktora: godine, način života, zdravlje svakog partnera i prirodni libido i, naravno, kvalitet njihovog ukupnog odnosa. Dakle, iako možda nema jednog tačnog odgovora na pitanje koliko često parovi treba da imaju seks, seksolozi tvrde da bi ipak trebalo da se potrudite da imate odnos najmanje jednom nedeljno.

A upravo toliko seksa ima prosečna odrasla osoba, utvrdila je studija iz 2017. koja se pojavila u Arhivi seksualnog ponašanja. Ona je pokazala da prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje, što je otprilike jednom nedeljno. I zanimljivo je da je to manje nego u istraživanju rađenom devedesetih godina. Tada je prosečna odrasla osoba imala seks 63 puta godišnje. Zašto je to tako – tema je za neki drugi put.

Koliko seksa je zaista malo?

Većina seksualnih terapeuta se slaže da ako imate  seks manje od 10 puta godišnje – to je razlog za uzbunu. Tada se brak označava kao bespolni.

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, nedostatak seksa ne znači da je vaš brak završen, to samo znači da treba da radite na uspostavljanju intimnosti. U čemu je stvar? Istraživanja su pokazala da, kada parovi prestanu da imaju seks, njihovi odnosi postaju podložni besu, odvojenosti, neverstvu i, na kraju, razvodu.

Zašto parovi imaju manje seksa nego ranije?

Iako je sasvim normalno da s vremena na vreme niste spremni za seks, stvari postaju problematične kada seks postane samo obaveza za jednog od partnera i kada fizička intimnost više nije prioritet u vašoj vezi. Da biste to popravili, morate razumeti uzroke, a zatim napraviti promene u ponašanju.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Stres
Stres se manifestuje na mnogo načina i utiče na mentalno i fizičko zdravlje. Mentalno, on može učiniti da se osećate preplavljeno, odjavljeno, razdražljivo, pa čak i depresivno. Fizički, možete doživeti stomačne tegobe i glavobolje, izazvane viškom kortizola u krvi. Sve gore navedeno može značajno umanjiti vaš libido.

2. Nedostatak samopouzdanja u vezi sa izgledom

Članak se nastavlja posle reklama

Oni sa niskim samopoštovanjem u pogledu svog tela često doživljavaju osećaj stida  zbog toga što su goli pred svojim partnerom i nemaju seksualno samopouzdanje da započnu ili uđu u seksualnu intimnost.

3. Hronična medicinska pitanja

Članak se nastavlja posle reklama

Hronična stanja, kao što su reumatoidni artritis, bol, umor, ukočenost, otok, suvoća vagine i ograničena funkcija, takođe mogu uticati na libido.

4. Pametni uređaji
Ironija moderne tehnologije je u tome što čini da se osećamo povezanije sa ljudima, ali nas u suštini razdvaja i ubija intimnost pa čak i seksualni život.  Napravite korak dalje tako što ćete svoj pametni telefon ostaviti u autu tokom večere, u drugoj prostoriji kada ste kod kuće i uvesti „tehnički policijski čas“.

5. Opadanje veze
Seksualna želja može biti ugrožena ako se ne osećate emocionalno povezanim sa svojim partnerom. Ponovno pokretanje te veze može biti jednostavno: odlazak na vikend bez dece, izdvajanje redovnog vremena za druženje ili slanje slatkih poruka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

dima_sidelnikov/istock/gettyimagesplus