Njegova bivša devojka: Kako prestati biti ljubomorna na nju?

by | maj 24, 2024
bivša devojka

Svako od nas ima prošlost. To svi, čini se, razumemo bar u teoriji. Ali kada iskrsne tema: njegova bivša devojka… Sva racionalnost nestaje. Kako prestati biti ljubomoran na duh prošlosti? 

 

Šta je ljubomora?

Pre nego što popričamo o ljubomori na prošlost vašeg partnera, hajde da shvatimo šta je ovo osećanje, u svojoj suštini. Ljubomora je negativno obojena emocija koje nastaje zbog osećanja da ne dobijamo dovoljno pažnje i ljubavi od strane partnera, praćeno sumnjom da je partner poklanja nekom drugom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ljubomora je nešto što nema veze sa stvarnošću, već samo sa načinom na koji naš mozak tumači ovu stvarnost. Odakle dolazi ljubomora? Zasnovana je na dubokim strahovima iz detinjstva, traumatskim iskustvima sa bolom, izdajom.

Ljubomora je povezana sa osećajem potcenjenosti i željom da budemo najbolji („ko je najslađi na svetu?“). U tom kontekstu, ako ste ljubomorni na partnera zbog njegovog dosadašnjeg iskustva, onda se možete plašiti da će vas upoređivati i da to neće ići u vašu korist.

Takođe, veliko interesovanje za partnerove prošle veze može biti uzrokovano željom da dobijene informacije prenesete u vašu vezu i shvatite kako će se razvijati, pokušajte da izračunate kako će se partner ponašati.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Njegova bivša devojka: Kako se osloboditi ljubomore?

Pre svega, prihvatite svoja osećanja: ona postoje, normalna su, ne čine vas lošim, već samo ističu nešto u vama. Onda sagledajte u čemu se sastoji ljubomora? Završite fraze: „Ljuta sam što…“, „Uvređena sam što…“, „Želim da…“
Uđite u cipele svog partnera i sagledajte situaciju njegovim očima: šta mu znači njegova bivša devojka? I takođe zapamtite da ste pre ovog čoveka takođe imali veze i poznavali ljude koje ste cenili i voleli. U kakvom ste sada odnosu sa njima?
Možete razgovarati sa partnerom o tome šta vas brine, ali ne prelazite na optužbe, koristite „ja-izjavu“, delite osećanja.
Razgovarajte sa partnerom o zajedničkim interesovanjima, podstičite zajedničke teme za razgovor, doživite prijatna iskustva zajedno.
Naučite da čujete i prihvatite ono što vaš voljeni kaže, naučite da mu verujete čak i kada je bivša devojka u pitanju. Šta vam je važnije – vaša veza ili strahovi, zbog kojih razvijate predrasude?
Svu energiju koju trošite na ljubomoru na njegovu bivšu devojku usmerite u razvoj odnosa. Ako vam nedostaje ljubavi i pažnje, razmislite o tome kako ih vi pokazujete? Ako želite da vas partner pozove na sastanak ili da nešto pokloni, pokažite mu primerom.
Naglasite šta volite kod partnera, u vašoj vezi, recite mu to i zahvalite mu se.
Zapamtite da ste vredni, a ako se ne osećate tako, onda, pre svega, nije reč o vašem partneru, već o vama samima – obratite se stručnjaku da rešite ovaj problem.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Prošlost ne treba da se meša u sadašnjost

Vaš partner ne mora da otkriva sve o sebi, baš kao i vi. To je deo vašeg ličnog prostora. Zrela veza nije ona u kojoj partneri znaju sve jedni o drugima, već ona u kojoj je poštovanje ličnih granica i prošlih iskustava na prvom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako partner prečesto priča o prijatnim trenucima iz prošlih veza, ako je njegova bivša devojka česta tema, ili upoređuje i kaže da je tada bilo bolje – to je već kršenje vaših granica, imate pravo da objasnite kako se osećate  i zatražite mu da to promeni.

Prošlost je prošlost.

Članak se nastavlja posle reklama
ProstockStudio/GettyImagesPlus