Planiranje porodice: Pitanja koja treba da postavite partneru pre rađanja deteta

by | septembar 6, 2022
Planiranje porodice

Planiranje porodice je jedno od najvažnijih razgovora koje imamo s našim partnerom. Ali pre toga, važno je da budemo na istim talasnim dužinama… 

Pojava deteta je veoma veliki stres za celokupnu unutrašnju strukturu na kojoj je par izgrađen. Ako je bilo nestabilnih trenutaka u odnosima para pre rođenja deteta, onda možete biti sigurni da će dolaskom bebe postati još klimaviji. I više neće biti prilike da se strmoglavo zaronite u posao, pređete na ćaskanje sa prijateljima ili ostavite nekoliko dana da se „izduvate“. Zato je veoma važno da žena shvati sa kim će proći kroz ovu ozbiljnu i važnu fazu.

Rođenje bebe će definitivno promeniti oboje. Najvažnije pitanje jeste da li će dete ojačati vašu vezu, ili će razotkriti vaše slabosti kao para, što će povećati šanse za razdvajanje? Da biste shvatili da li treba da imate decu sa izabranim muškarcem, morate svom partneru da postavite važna pitanja. A evo i koja.

Planiranje porodice- Da li ste spremni za ovaj korak?

„Možeš li da se brineš o sebi i drugima?“

Postoje muškarci koje žena potpuno organizuje za životnu udobnost. Sve mu se servira na srebrnom poslužavniku. Žene im govore gde se šta nalazi. Takav čovek je veoma sličan odraslom detetu koje apsolutno nije orijentisano u kućnom prostoru.

Sada zamislite da nakon rođenja bebe nećete moći da mu pružite ovu udobnost. Štaviše, zaista će vam trebati muškarac da počne aktivno da se pridružuje i pomaže u organizovanju doma i porodice. Ako muškarac ne ume da brine o sebi, a još više o vama, onda ne treba očekivati da će početi da se brine o vašem zajedničkom detetu.

Planiranje porodice- „Da li shvataš da bar prva godina dečjeg života neće biti laka i da će lavovski deo moje pažnje preusmeriti na dete?“

U prvih nekoliko godina detetu je posebno potreban kontakt sa majkom. Veoma je važno da se majka oseća sigurno. Jer emocionalno stanje deteta zavisi od emotivnog stanja u kome se majka nalazi. Ako je majka stalno napeta i nervozna, onda će dete sigurno biti uznemireno i plačljivo. I zahtevaće posebu pažnju.

Važno je da vaš muškarac razume sve procese koji će se desiti nakon rođenja deteta, i da na njih adekvatno reaguje. Takođe, on se mora uključiti u sve te procese, na način koji shvata najadekvatnijim.

„Da li ste spremni da finansijski obezbedite porodicu u prvim godinama života deteta? Ili želite da uzmete porodiljsko odsustvo da biste se posvetili podizanju bebe?

Nakon što se vaš status promeni i postanete majka, svi vaši unutrašnji instinkti će se uključiti i vaša pažnja će biti potpuno usmerena na bebu. Tako je priroda zamislila. Zato što je beba apsolutno bespomoćna, a njegov život zavisi od majke. Malo je verovatno da ćete moći da nastavite da efikasno gradite karijeru. Žena koja odmah po rođenju deteta izađe sa porodiljskog odsustva je žena koja nema finansijsku podršku.

Definitivno ćete ceniti ovu činjenicu u budućnosti. Ako vaš muškarac ne zna kako da zaradi novac, ne radi ništa po tom pitanju i nada se čudu, onda je ovo vrlo sumnjiva perspektiva za vašu vezu. Novac je atribut koji ima samo psihički odrasla osoba. Infantilna odrasla osoba nema pravo na novac.

Naravno, u savremenim porodicama partneri mogu da menjaju uloge: žena zarađuje, a muškarac brine o kućnim poslovima i podizanju deteta. Ovo može biti i svestan izbor para, ili prinudna mera pod određenim okolnostima. U svakom slučaju, ako vi i vaš partner planirate da na ovaj način rasporedite obaveze, važno je da se o tome dogovorite unapred. Tako da kasnije ne morate da navlačite na sebe i finansijsku komponentu i sve kućne poslove.

Srećna veza – Deset znakova da ste u idealnom odnosu

Planiranje porodice- „U kakvom ste odnosu sa roditeljima?“ (Ako roditelji nisu živi, slušajte šta on priča o njima)

Za većinu odraslih osoba, fizičko i psihičko sazrevanje se dešava u različito vreme. Ako je vaš supružnik i dalje u emotivnoj fuziji sa roditeljima (sa njima se u svakoj prilici konsultuje, u svemu ih sluša), onda morate shvatiti da imate odraslo dete koje nije ni ušlo u fazu pobune sa roditeljima. Dakle, morate biti spremni na činjenicu da će sve u vašem životu biti kako kažu njegovi roditelji. A ako ne poslušate, onda ćete najverovatnije biti napušteni.

Ako je vaš supružnik nema dobar odnos i ljut je na roditelje, krivi ih što mu nisu stvorili bolje detinjstvo, stalno se svađa sa njima, to znači da je on i dalje u fazi psihičkog detinjstva, samo u faza pobune.

I prvi i drugi slučaj su neprijatna situacija. Takva osoba ne ume da donosi odluke i ne zna kako da preuzme odgovornost za svoj život.

 

Lepota i zdravljeFlamingoImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images