Posle neverstva: Kada prevarite supruga, kako dalje?

by | januar 13, 2023
posle neverstva, žena vara

Posle neverstva, uvek ima više pitanja nego odgovora:  kako živeti sa ovim? Biti iskren i priznati? Ćutati u nadi da tajna nikada neće biti otkrivena?

Priče o preljubi stare su koliko i svet. Zabranjuje ih religija, osuđuje društvo. Ali i dalje se dešavaju, čineći sve učesnike ljubavnog trougla nesrećnim. Poseban slučaj je žensko neverstvo. Tema preljube od strane žeme je prilično tabu, nije običaj da se o njoj priča, a kamoli traži pomoć, a svako ko se nađe u ovoj teškoj svakodnevnoj situaciji ostaje sam sa sobom.

 

Prevarila sam svog muža. Šta sad?

Ako pitate porodične terapeute, prvo i osnovno jeste da shvatite zašto se to dogodilo. Ni muškarci, ni žene ne varaju bez razloga, već zato što osećaju da im nešto na  emotivnom planu nedostaje.

 

Shvatite zašto se to dogodilo

U svakoj situaciji, uvek morate ostati hladnokrvni. Nemojte žuriti da sve priznate. Prvo razmislite: zašto ste se promenili? Da li ste se to osvetili svom supružniku? Umorni ste od porodičnog života? Ili vam je, možda, u braku nedostajalo razumevanja i ljubavi? U ovom slučaju, trebalo bi ozbiljno razmisliti o vezi, njenom kvalitetu, a možda čak i o prekidu. A priznanje neverstva samo će zakomplikovati ovaj proces. Da li želite da odgajate decu zajedno? Dakle, možda je bolje da ne kvarite svoju vezu i da ovu priču držite u tajnosti?

Ako je vaše neverstvo bilo spontano i nema većih problema u vašem braku, želite da ostanete sa mužem i zaista se kajete zbog onoga što ste uradili, takođe vam ne savetujemo da trčite glavom bez obzira da sve priznate. Treba vam vremena da razmislite šta dalje.

 

Prihvatite ono što ste uradili

Ako vas sada muči kajanje – ne brinite, ovo je sasvim normalno. Zatim morate da razmislite da li da kažete svom mužu o tome šta se dogodilo. Svaka odluka koju donesete ima svoje prednosti i mane. Nažalost, vaša preljuba se više ne može ispraviti. Dakle, morate da radite sa onim što imate.

 

Da li da priznam neverstvo?

Ako odlučite da budete iskreni, vaš strah od razotkrivanja će nestati. To jest, skinućete deo tereta sa svojih ramena. Ali u isto vreme ćete postati ranjivi: supružnik će možda želeti da ode i ništa ga neće sprečiti. Čak i ako odluči da vam oprosti, veza se može pogoršati. Da li ste spremni da živite sa krivicom? Jer, nažalost, ona nikuda neće nestati. Očekujte da ćete morati da se pravdate, da hodate na prstima. Retki su ljudi koji su spremni da zaista oproste i prebole neverstvo. Većina će vas stalno podsećati na prevaru, možda ne rečju, već pogledom. Na kraju, ovakva situacija primoraće vas da se zapitate da li je kazna bitno teža do počinjenog greha.

Mnogo veza, u kojima je jedna od strana odlučila da oprosti preljubu, na kraju se ipak završi razvodom. Jer poverenje je potkopano, a međusobno razumevanje zauvek izgubljeno.

 

Šta će se desiti ako prikrijete preljubu?

Ako želite da sakrijete izdaju – da, vaša voljena osoba će ostati u blaženom neznanju, ali koliko dugo? Nije ni čudo što kažu „Svaka tajna će biti otkrivena.“ Kada brižljivo prikrivana prevara ispliva na površinu, to je uvek skandal, bol i ozlojeđenost. Vaš muž će biti povređen, doživeće pravi šok. Želite li tako da ga povredite? Da li će posle toga moći da ostane sa vama? Postavite sebi ova pitanja.

Jasno je da ćete imati težak izbor, ali morate sami da odlučite da li da kažete supružnikuili ne, i da se držite izabranog puta. Shvatite da ovde nema „ispravnog“ ponašanja. Postojite samo vi, odrasla osoba koja je pogrešila, i vaša čvrsta odluka kako da postupite.

 

Suočite se sa posledicama

Dakle, doneli ste odluku da sve ispričate. Sada morate da razumete i prihvatite odluku svog muža. Da li je odlučio da ode? Boli, ali on ima pravo na to. Naučićete da živite sami i jednog dana ćete imati drugu porodicu. I iskustvo vam neće dozvoliti da ponovite takve greške.

Ako je supružnik odlučio da ostane i oprosti, potražite porodičnog psihologa. Terapija parova može vam pomoći da otkrijete osnovne uzroke neverstva, vratite poverenje u vaš brak i vratite ravnotežu. Ne dozvolite da stvari idu same od sebe! Dakle, možete propustiti nešto veoma važno, što ipak može dovesti do razvoda, što ste se svim silama trudili da izbegnete.

Odluka da se neverstvo zadrži u tajnosti je i veoma smela. Sada morate da se pobrinete da muž nikada ne sazna za ovu priču. Ne pričajte o tome nikome, čak ni najbližim rođacima ili prijateljima! Ovo će vas učiniti ranjivim: niko ne zna kakav ćete odnos imati sa njima sutra. Dobar način za rasterećenje duše je pronaći psihologa ili psihoterapeuta. To će vam pomoći da se nosite sa teretom krivice i ukažete na probleme u vezi koje ranije niste primetili.

Izbrišite sve dokaze. Možda ćete čak uspeti da ubedite sebe da se to nije dogodilo. Ne možemo reći da je samozavaravanje dobro, ali s druge strane, na ovaj način sigurno nećete slučajno razotkriti svoju tajnu.

 

Antonio Gulime/GettyImagesPlus