Šta je to prava seksualnost i kako da je probudite u sebi?

by | novembar 21, 2022
prava seksualnost

Prava seksualnost: šta je to? I još bolje: Kako da je probudite u sebi?

Tema seksa i seksualnosti je i dalje zamagljena i često tabu. Malo je porodica u kojima roditelji mirno odgovaraju na dečja pitanja o seksu, seksualnosti, fizičnosti, a da se toga ne stide.

Mnogo je nedoumica i izobličenja u predstavljanju sopstvene seksualnosti. S jedne strane, manifestacije koje imaju veze sa seksualnošću dobijaju osude društva. Sa druge strane, kultura sve više otvoreno podržava promiskuitet.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ako pokušate da shvatite šta je seksualnost, onda će odgovor biti potpuno nedvosmislen, da to nisu spoljašnje manifestacije, već nešto dublje, nevidljivo, nešto čime je čovek bukvalno zasićen iznutra i čime odiše.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta čini seksualnost?

Postoji mnogo znakova vezanih za pojam seksualnosti, ali šta se krije iza svakog od njih?

Izgled –  to je ono što upada u oči. Ali da li je izgled ono najjače u nama, ono što zaista zdržava pažnju? Postoji li unutrašnja privlačnost, magnetizam iza ove pojave? Nešto što se oseća kao nešto neobjašnjivo, nevidljivo, ali definitivno utiče na sve oko sebe. Često izgled postaje most za ispoljavanje nečije seksualnosti. On vas prvi privuče, ali bi trebalo da razumete šta je ono što vas je uhvatilo i zadržalo interesovanje za tu osobu. To je sigurno nešto dublje od pukog izgleda.

Članak se nastavlja posle reklama

Seksualna aktivnost – se često meša sa pravom seksualnošću. Brojni seksualni kontakti, bogato iskustvo i volja za eksperimentisanjem mogu biti organski i vezani za seksualnost. Ali dešava se da devojka u potrazi za seksualnošću izda samu sebe i pristane na nešto što joj ne odgovara. Često seksualna aktivnost postaje zamena za bliske odnose od poverenja.

Visok libido  – još jedno pogrešno shvatanje je da je seksi žena ona koja uvek želi i uvek je spremna. Ali svako ima drugačiji hormonski status, različite nivoe potreba, naša želja varira u zavisnosti od ciklusa, perioda života, raspoloženja i mnogih drugih faktora.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog činjenice da je tema i dalje prekrivena stidom, ne istražujemo svoju seksualnost, pa i ne znamo šta nas uzbuđuje. Često žene pogrešno veruju da želja treba da dođe u sekundi i smatraju se frigidnim ili aseksualnim, ali u stvari, poznavanje njihovih unutrašnjih mehanizama, kako mentalnih, tako i biohemijskih, emocionalnih, fizičkih, ovde igra ključnu ulogu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je prava seksualnost?

Prava seksualnost je nešto što apsolutno svako od nas ima i što je svojstveno prirodi. Ovo je interesovanje za život u najširem smislu: ukus i ljubav prema sebi, prema svom telu, uzbuđenje za život – to je ono što nas čini zaista privlačnim. Seksualnost je vitalnost koja vam omogućava da vidite lepotu u sebi, u drugima, u različitim aspektima života.

Danas su popularne ženske prakse za „izgradnju“ seksualnosti. Sjajno je što jesu. Ali važno je zapamtiti da se seksualnost ne odnosi samo na karlicu, izgled, figuru. Ovo su miris, pokreti, taktilnost, intonacija, glas, ruke, pogled, dah, srce, senzualnost.

Važno je ne učiniti seksualnost osnovnim uzrokom i svrhom sama po sebi, ne izgubiti se iza lepog omotača, ne kopati rupu za svoje samopoštovanje, vezujući se za neku vrstu nametnutog stereotipa. Seksualnost se prirodno razvija u nama kada smo iznutra opušteni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako probuditi pravu seksualnost u sebi?

Mnoge žene su razvile sistem seksualne represije zbog činjenice da su se u detinjstvu stidele zbog pažnje prema izgledu, zbog flertovanja, razigranosti, samoistraživanja, zbog uživanja, na primer, zbog otegnutog „mmm“ dok jedu.

Nekada seks nije zabranjena tema, ali se roditelji ne grle, ne ljube, ne flertuju, tema seksa kao da ne postoji  i devojčica upija da nije bezbedno uživati, stidi se tela. Ovako funkcionišu psihološko modelovanje sistemom ogledala.

Članak se nastavlja posle reklama

Svako ima svoju normu, svoj sistem seksualnih reakcija, ali mnogi od nas stalno žive sa krivicom i navikli su da popuštaju, misleći da nešto nije u redu sa njima, pokušavajući da skinu teret nenormalnosti.

Vredi odbaciti teret očekivanja i početi da se istražujete sa pažnjom, postepeno se otvarajući. Naše telo sa zahvalnošću reaguje kada ne pokušavamo da ga uguramo u šablone.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li vam je prava seksualnost uspavana?

 

Evo nekoliko terapeutskih pitanja koja treba da postavite sebi:

Znam li koliko sam srećna?

Mogu li da izdržim uzbuđenje, mogu li da se igram sa njim, da se u njemu gradim i širim?

Da li volim svoje telo i dozvoljavam li da uživam u njemu?

Da li dozvoljavam sebi da flertujem?

Kako se osećam u kontaktu sa muškarcima, da li mi je telo stisnuto, da li skrivam oči?

Da li se osećam seksi?

Da li uživam u svakodnevnim aktivnostima? Ples, kretanje, jelo, spavanje, hodanje.

Važno je da povratite svoju osetljivost. Najlakši i najpristupačniji način je kroz telo. Ples bez naučene koreografije, pevanje i uživanje u svom glasu, masaža, nežno istezanje bez naprezanja, jednostavna šetnja sa fiksacijom na osećanja, prijatna i udobna odeća koju osećate.

Naravno, mogu se ispoljiti i teški trenuci: kroz psihološke blokade koje vas sprečavaju da se opustite čak i uz potpuno poverenje, kroz strah od muškaraca, strah od pažnje, psihosomatike. U takvim slučajevima najbolje je ići na terapiju: pažljiv pristup i postepenost će uroditi plodom.

 

Šta se može promeniti ako se pozabavite svojom unutrašnjom seksualnošću?

Seksualnost je stanje resursa flertovanja sa svetom, sa samim sobom, sa drugim ljudima. Ne ograničava se samo na ono što smo u krevetu, već se radi o životu u celini.

Kada smo iscrpljeni, postajemo nervozni, hiroviti ili hladno zahtevni, postajemo mnogo manje otvoreni za nova iskustva, razigranost, spontanost, a seksualnost je samo spontanost i igra.

Otkrivajući seksualnost kao senzualnost, takođe pomažemo sebi da se oslobodimo kontrole, uđemo u teritoriju poverenja u telo i čulno iskustvo koje je dublje od onoga što znamo u mozgu. Kada se sve u nama pokorava umu, logici i disciplini, tada kreativna i senzualna strana prirode počinje da bledi, a za koketiranje sa samim sobom, sa životom, muškarcima, potreban nam je vazduh.

 

 

elfinina/gettyimagesplus

Tagovi: