Zašto partner ćuti nakon svađe i kako to rešiti

by | januar 18, 2024
Zašto partner ćuti nakon svađe i kako to rešiti; parneri se svađaju dok se voze u automobilu

Čini se da ste odrasli, ali on ponekad reaguje kao mali dečak: ćuti i duri se.  Zašto muškarci to rade? Zašto partner ćuti nakon svađe?

Koliko dugo muškarac može da ćuti posle svađe? Zauvek, ako sukob eskalira do te mere da on odluči da ode. Ovo je, naravno, ekstrem, i nadajmo se da do toga neće doći. Zašto predstavnici jačeg pola više vole da ćute nakon svađe?

Zašto partner ćuti nakon svađe: Koji su najčešći  razlozi

„Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“, napisao je Džon Grej 1992. godine. Autor je na jednostavnim primerima pokazao široj javnosti da muškarci i žene imaju različite načine razmišljanja. Različito komuniciraju i drugačije se ponašaju u kriznim situacijama. Ovo su najčešći razlozi zašto muškarac ćuti nakon svađe:

Članak se nastavlja posle reklama
 1. Dečaci se od detinjstva uče da sakrivaju svoje emocije, tako da jednostavno nisu naučili da razumeju svoja osećanja. Rezultat je emocionalno zatvaranje.
 2. Muški mozak više funkcioniše u formatu logike, a ženski mozak – u senzacijama. To u procesu komunikacije dovodi do nerazumevanja. Muškarcu se čini da nudi rešenja i savete, a žena priča o nekim nebitnim stvarima.
 3. U njegovoj porodici bila je dominantna majka ili baka koja se za sve pitala, i mišljenje drugih uopšte nije bilo važno. Kao rezultat toga, muškarac nije naučio da brani svoje interese na prihvatljiv način, već se navikao da se povuče u sebe.
 4. Želja da izbegne svađu – nije nužno kukavica. Možda jednostavno ne želi da doliva ulje na vatru, pa se zatvorio i otišao u garažu ili na pecanje za vikend.
 5. Muškarac se nekad ppovlači nakon svađe jer ima potrebu da razmisli o svemu, prikupi sve informacije i smisli plan kako da reši problem.
 6. Strah od reakcije – ženske vriske, suza, uvreda… Muškarac ne zna kako da se nosi sa tim i kako da smiri svoju partnerku. A u stvari bi u dobro došlo da kaž esve što misli i oseća i da to izbaci iz sebe.
 7. Nemogućnost komunikacije, prenošenja misli i osećanja. Muškarac jednostavno ne zna kako da se nosi u datoj situaciji.
 8. Strah od ranjivosti – da, „jači pol“ je takođe ranjiv i želi sigurnost. Ako se muškarac povlači i ćuti nakon svađe, možda ne želi da ispadne slabić u vašim očima.

Kažnjavanje ćutanjem

Čovek je društveno biće i najgore što nam se može učiniti jeste da budemo odbačeni, izbačeni iz plemena, što je u davna vremena bilo ravno smrti. Čak i sada, samica u zatvoru je najveća kazna. Stoga, ako vaš muškarac ćuti nakon svađe, onda možda tako manipuliše vama. I sasvim je moguće da toga nije ni svestan jer su se prema njemu tako ophodili kad je bio mali.

Šta učiniti ako se partner povuče nakon svađe

Ako je došlo do svađe, a muškarac dugo ćuti, imate moć da preduzmete sledeće korake:

 1. Stvorite bezbedan prostor za komunikaciju gde oba partnera mogu da izraze svoje misli i osećanja bez straha od negativnih posledica.
 2. Započnite razgovor mirno i sa poštovanjem prema osećanjima i položaju vašeg partnera.
 3. Aktivno slušajte, postavljajte pojašnjavajuća pitanja, pokušajte da osetite i razumete njegovu tačku gledišta.
 4. Izrazite svoja osećanja i potrebe koristeći „Ja poruke“ umesto optužbi. Na primer: „Kada ućutiš, osećam se napušteno i uplašena sam“ – umesto da vrištite i kritikujete partnera.
 5. Tražite kompromise koji zadovoljavaju oboje. Ovo je Harvardska Win-Win pregovaračka strategija koju je popularizovao Stiven Kovi, gde jedna strana popušta kako bi se okončao sukob.
Bobex-73/gettyimages.com

Tagovi: