Zašto u braku ima manje seksa nego pre njega?

by | mart 6, 2024
zašto je manje seksa u braku

Tek 6 odsto bračnih parova ima seks jednom dnevno, za razliku od 40 odsto onih nevenčanih. U čemu je što? Zašto u braku ima manje seksa?

Da li se sećate kako je sve počelo? Strast, privlačnost, želja – bili ste privučeni jedno drugom kao magnetom, a sada mirno zaspite leđa uz leđa. Prema statistikama, samo 6% bračnih parova ima seks svaki dan. Istovremeno, čak 40 odsto nevenčanih parova ima seks jednom dnevno. Statistika kaže i da 20% oženjenih muškaraca i žena je prilično zadovoljno ako imaju seks manje od 10 puta godišnje. Postoji li veza između braka i problema u seksualnoj intimnosti? Ova dva aspekta ne zavise jedan od drugog, a želja nestaje iz potpuno različitih razloga. Gde je nestala želja i da li je moguće vratiti?

Zašto u braku ima manje seksa?

Dakle, hteli  mi to da priznamo ili ne, u braku definitivno ima manje seksa. Ali, zašto je to tako i da li je krivac brak ili nešto drugo?

Članak se nastavlja posle reklama

Razlog br. 1 – Nestaje veo zaljubljenosti

Posle 18-24 meseca veze, veo ljubavi se razilazi i počinjete da ocenjujete partnera realnije i trezvenije. U dobrom scenariju, prevazići ćete prelazni rok i postati još bliži. U najgorem slučaju, pretvorićete se u prijatelje ili cimere, kojima je prijatno da zajedno obavljaju kućne poslove. Stepen strasti će pasti na nulu, a maksimum zajedničkih aktivnosti koji vas inspiriše jeste gledanje omiljene servise.

Razlog br. 2 – Konflikti

Nema odnosa bez sukoba i sporova. Ako konflikte ne rešavate dijalogom, akumulirate ogorčenost u sebi i tada vaša osećanja počinju da umiru. Zamenjuju ih agresija, izolovanost i hladnoća, otuđenje jedno od drugog, što u budućnosti može naterati jednog od partnera na prevaru.

Razlog br. 3 – Pritajeno nezadovoljstvo

Nekim parovima je teško da izgovaraju primedbe i želje u vezi sa seksom. Kao rezultat toga, intimnost ne donosi očekivano zadovoljstvo i opuštanje, a vremenom počinje da vam opada i motivacija da se vođenjem ljubavi uopšte bavite.

Članak se nastavlja posle reklama

Razlog br. 4 – Životne promene

Nakon rođenja deteta, uobičajeni porodični način života se dramatično menja. Dete pretvara par u oca i majku, za koje seksualni život bledi u drugi plan.

 

Članak se nastavlja posle reklama

U braku je manje seksa – kako to promeniti?

Hajde da razgovaramo o nekoliko načina da preokrenemo situaciju i vratimo strast u vezu.

Pre svega, pokušajte da govorite iskreno i sa razlogom. Nema potrebe da prebacujete odgovornost jedni na druge, pokušajte da zajedno dođete do kompromisa. Ne sukobljavajte se i otvoreno recite partneru šta vam nedostaje u vezi, nemojte se plašiti da tražite pomoć, brigu, podršku. Promenom obrasca ponašanja videćete kako će se vaša veza transformisati.

Članak se nastavlja posle reklama

Zatim, ne dozvolite da vam život oduzima svo vreme. Pozovite partnera na sastanak, zaboravite na status „roditelja“ na nekoliko sati i svesno se uronite u uloge partnera koji vole i voljeni su.

Isprobajte nove seksualne prakse i seksualne igračke, razgovarajte o skrivenim željama i pokušajte da ih ispunite. Postoji mnogo kurseva i predavanja o seksu koji će vam pomoći da sagledate seks iz drugačije perspektive. Obostrano zadovoljstvo je ključ našeg libida. Kada oba partnera dobiju ono što žele, i što je najvažnije – uživaju u procesu, neće želeti da ga minimiziraju ili uopšte odbiju.

Članak se nastavlja posle reklama
dragana991/istock/gettyimagesplus

Tagovi: