Misterija Merilin Monro: Da li Netflixov dokumentarac konačno otkriva istinu o njenoj smrti?

by | maj 21, 2022
Misterija Merilin Monro

Kada je umrla, te hiljadu devetsto šezdeset druge, imala je samo 36 godina. Različite okolnosti u vezi sa smrću legendarne Merilin Monro do danas su ostale nerazjašnjene i upravo je to tema Netflix-ovog dokumentarca Misterija Merilin Monro: Nepreslušane trake (The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes). Niste još odlučili šta ćete gledati ovog vikenda? Evo ideje! 

Od njene smrti, koja je šokirala svet i do danas ostala obavijena velom misterije, prošlo je skoro 60 godina. Beživotno telo Merilin Monro pronađeno je u njenom domu, u noći 4. avgusta 1962. godine. Ili barem tako kaže legenda. Činjenice su da je tada bila na vrhuncu karijere i da okolnosti u vezi s njenom smrću nikada nisu do kraja razjašnjene, što je, naravno, dovelo do različitih teorija zavere. Novi dokumentarac istražuje jednu od tih teorija – koja uključuje braću Kenedi.

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, u režiji Eme Kuper, doduše, ne donosi nikakve zaključke, ali pruža novi kontekst o njenoj smrti. U dokumentarcu je korišćeno više od 650 snimljenih intervjua, koje je novinar Entoni Samers vodio s njenim prijateljima, saradnicima, pa čak i privatnim istražiteljima angažovanim da je špijuniraju.

Pročitajte i… Film koji želimo da pogledamo – Pariz: Ljubavna priča (Paris, 13th District)

Film sugeriše da je Merilin imala aferu sa Robertom Kenedijem, ali i njegovim bratom, tadašnjim predsednikom Džonom Kenedijem. Tu je i pretpostavka da je porodica pokušala da prikrije da je Robert otputovao u Los Anđeles i nazvao glumicu u noći njene smrti. Nadalje, svedoci kažu da glumica nije bila mrtva kada je hitna pomoć stigla.

Prema ovoj teoriji ona je zapravo umrla u kolima hitne pomoći, ali su kasnije njeno telo vratili nazad u kuću.

– To u potpunosti menja ono što smo mislili da znamo o njenoj smrti. Takođe sugeriše da su okolnosti njene smrti bile zataškane. Dokazi sugerišu da su [okolnosti] bile zataškane zbog veza između nje i braće Kenedi – kaže Entoni Samers u filmu.

U slučaju da smo vas zainteresovali, u nastavku je trejler za ovaj dokumentarac.

 

Baron / Stringer / Hulton Archive via Getty Images