Kako popraviti skupljeni i ućebani džemper?

by | oktobar 22, 2020
održavanje džempera

Održavanje džempera može biti nezgodno, ali uz nekoliko saveta ovoj muci će doći kraj

Počelo je hladno vreme, pa čaki i ako se još uvek niste okrenuli vašem omiljenom zimskom modnom komadu – džemperu – vreme je da ga pripremite za nošenje.

Svi ljubitelji ove mekane krpice koja ulepšava i greje, znaju i problematiku koju ona nosi sa sobom, a to je nezgodno pranje, ućebanost, razvučenost… Kako bismo vam pomogli da ne ostanete bez trenutno osnovnog odevnog komada (ali i date mu novi sjaj) donosimo vam nekoliko saveta za najčešće probleme kada je održavanje džempera u pitanju:

Članak se nastavlja posle reklama

Šta raditi kada se džemper skupi

Ako ste stavili vuneni džemper na visoku temperaturu na pranje i on sada izgleda kao da je dečji, ne očajavaj te. Postoji trik kojim ćete uspeti da ga spasete.

U posudu sa oko 5l hladne vode stavite džemper koji se skupio i naspite odozgo oko dva decilitra balzama za kosu. Razvucite džemper ravnomerno dok je u vodi i ostavite ga da prenoći u lavoru u pomenutoj smesi. Ujutru ponovo razvucite, oblikujte džemper rukama i ostavite da stoji još 45 minuta u vodi. Nakon toga pažljivo isperite džemper ledenom vodom, nežno ga iscedite i postavite na beli peškir da se osuši kada još jednom razvučete željeni oblik.

odražavanje džempera

Članak se nastavlja posle reklama

Ućebani džemper

Postoji nekoliko načina sa kojima možete brzo otkloniti „grombuljice“ koje se stvaraju na džemperima. U prodaji postoji jeftina sprava baš za ovu namenu, ali možete iskoristiti i običan brijač ili kamen za pete. Položite džemper na ravnu površinu i laganim pokretima odozgo na dole uklonite „grombuljice“.

Istanjeni laktovi

Super rešenje za sve one koji ne žele da se odreknu svog omiljenog džempera kome su se istanjili krajevi jeste da na njih zašiju trendi zakrpu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zakrpe raznih veličina i oblika možete pronaći u pozamanterijama. Postoje i one samolepljive koje će vam olakšati ovaj proces.

Rupice od moljaca

Rupicu koju je napravio moljac probajte da ušijete, ali ukoliko je ona prevelika ili ste i dalje nezadovoljni rezultatom, dodajte džemperu zanimljive ukrase poput biserčiće ili pom-pom loptice, mašnica koje ćete napraviti od tračica iz pozamanterije…

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images