Povratak na posao nakon praznika: Kako biti ponovo produktivan?

by | januar 3, 2022
Povratak na posao nakon praznika

Povratak na posao nakon praznika svima predstavlja noćnu moru unapred, iako to ne mora biti slučaj… 

Ove godine, povratak na posao, nakon svih tih proslava, može biti posebno izazovno. Nakon prethodne godine, kada je svakako većina nas, usled pandemije, praznike provodila u domu, ove godine smo koliko toliko slobodniji.

Samim tim, neki ljudi putuju, organizuju dočeke za veća društva, a neki pak odlaze na organizovane proslave. Uz to, mnogi će spojiti praznike, pa će dati sebi „oduška“ od skoro nedelju dana. U svakom slučaju 2021. ispraćamo s malo raznovrsnijim sadržajem a to znači samo jedno- sve teži povratak na posao.

Članak se nastavlja posle reklama
Pročitajte i… Kako povećati produktivnost svaki dan?

Svima će nam povratak na radno mesto teško pasti, dok se mozak navikava na „radno stanje“. A kako sebi olakšati?

Povratak na posao nakon praznika

Budite svesni svog majndseta

Povratak na posao zahteva malo mentalne discipline. Stoga, budite strogi prema sebi. Podsetite se da niste više na praznicima i da je vreme da se fokusirate na posao. Nije zabavno, ali je neophodno.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Toksična produktivnost postoji

Ne počinjite dan proverom imejlova

Ovaj ritual, koji većina nas praktikuje, čim dođemo na posao, nam zapravo povećava stres i frustraciju. A naročito nakon praznika, kada nam je inboks prepun nepročitanih mejlova. A nijedan od njih, najverovatnije, nije toliko važan da ne može malo da sačeka.

Članak se nastavlja posle reklama

Organizacija

Prvih sat vremena po povratku na posao iskoristite da organizujete dalje obaveze. S premite sto, komunicirajte s kolegama, napišite spisak svih obaveza… Ovo će vam pomoći da se vratite u zaposleni „mode“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Plan

Članak se nastavlja posle reklama

Rasporedite obaveze po hitnosti i važnosti. I kako koji zadatak obavite, precrtajte ga sa liste. Tako ćete imati i osećaj postignuća na kraju prvog radnog dana.

Pozitivan majndset

Za kraj, imajte na umu da se verovatno većina kolega oseća isto kao i vi i da je sasvim u redu da vam je potrebno vreme da se vratite na staro.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rs Poike/iStock/Getty Images Plus via Getty Images