Kako biti disciplinovaniji: 5 navika samodiscipline

by | 3 januara, 2022
Kako biti disciplinovaniji,

Kako biti disciplinovaniji, naročito tokom januara kada donosimo novogodišnje odluke kojih se, priznajemo, retko kada i držimo? Pa i nije tako teško… 

Samodisciplina je sama po sebi izazov. Većina nas je u nekom trenutku prokrastinirala ili se ulenjila. Ali istraživanja kažu da samodisciplina ima veze s višim IQ-om. A odakle potiče samodisciplina? I kako postajemo disciplinovani?

Šta je samodisciplina?

Samodisciplina se u rečnicima definiše kao sposobnost da kontrolišemo osećanja i prevladamo slabostima. Zapravo, u pitanju je kontrolisanje odluke da nešto uradimo i prevladavanje slabosti koja se naziva lenjost.

Kada znamo šta nas motiviše, sprečava da odlažemo obaveze i da budemo lenji, znaćemo i kako da kontrolišemo naše želje. A kada kontrolišemo svoj život, imamo i veći osećaj postignuća, motivisaniji smo i donosimo zdravije odluke.

Kako biti disciplinovaniji?

Vidljivi ciljevi

Jedna studija pokazala je da metoda zapisivanja ciljeva uvećava šansu da ih ostvarimo za 42%. Najverovatnije tajna se krije u tome što su nam ciljevi vidljivi i zapisivanje nam pomaže da se na iste fokusiramo.

Bez ometača pažnje

Ometači pažnje poput TV-a, mobilnog telefona i sl. nas čine manje produktivnima. Dok obavljate svoje obaveze ili stremite ka ciljevima, uklonite sve što vas sprečava da se u potpunosti posvetite.

Pročitajte i… Nove odluke u novoj godini

Energija

Pobrinite se da u toku dana imate dovoljno energije. To znači da dovoljno spavate, imate izbalansiranu ishranu, fizički ste aktivni i imate pozitivan odnos sa ljudima. Kada dajete telu dovoljno energije, i um će bolje funkcionisati.

Zapitajte se „zašto“

Kada znate zašto nešto radite, bolje ćete se foksirati na taj cilj. Imajte na umu sve benefite i tako ćete postati disciplinovaniji.

Verujte u samokontrolu

Ukoliko ne verujete u to da možete da se promenite, nećete se ni promeniti. Naše misli i verovanja igraju važnu ulogu u donošenju odluka. Fokusirajte se na zadatke, čak i kada naiđete na preteške prepreke.

lepotaizdravlje.rsRudzhan Nagiev/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.