Promenite svoju jutarnju rutinu: Neka ova jesen bude vaš nov početak!

by | 22 septembra, 2021
Promenite svoju jutarnju rutinu

Promenite svoju jutarnju rutinu uz pomoć ovih trikova i budite produktivniji.

Na žalost, ne možemo da kontrolišemo sve ono što nam se desi u toku dana, ali i te kako možemo da kontrolišemo kako provodimo naša jutra. Bilo kakva da nam je bila jutarnja rutina pre pandemije koronavirusa (haotična, mirna, organizovana…), svi smo pomalo „zarđali“ kada je buđenje u pitanju, naročito sada kada više ne radimo od kuće.

Mnogi ljudi užurbano započinju jutra, a da ni ne znaju koliko to zapravo može da utiče na ostatak dana.

Kada dan započnemo s osećajem postignuća, stvaramo atmosferu koja nam omogućava da bolje i kvalitetnije obavljamo obaveze u toku dana, slažu se stručnjaci. A evo i kako to da postignemo.

Promenite svoju jutarnju rutinu ove jeseni

Prema stručnjacima, upravo dolazak jeseni može da nam pomogne da okrenemo novi list. Naime, septembar je mnogo moćniji mesec za  „restart“ i promene čak i od 1. januara, kada se većina nas odluči na promene.

Tokom septembra, đaci se vraćaju u školske klupe, završavaju se godišnji odmori i ovo je zapravo idealno vreme za reset trenutak. Ali kako početi?

1 Prihvatite jedinstvenu moć jutra

Kao što smo već napomenuli, ne možemo da kontrolišemo sve ono što će nam se u toku dana desiti. Ali i te kako možemo da utičemo na to kako će naša jutra izgledati. Zato, u jutranju rutinu dodajte sve ono što vam prija, bilo da je vežbanje, ispijanje šoljice kafe ili čaja, čitanje nekoliko stranica knjige… Jutro je vreme da se posvetite sebi i da se polako pripremite na početak dana.

2 Specijalno vreme za buđenje

Izaberite brojku koja  vam znači. Postoji određena psihološka energija u tome da dan započinjemo brojem koji ima neku važnost u našem životu. A i manje su šanse da pristisnete „snooze“ kada vam sat zvoni u neobično vreme (na primer umesto u 7h navijte sat u 6:53h)

Pročitajte i… Mini jutranja rutina- Započnite dan s osmehom

3 Dnevno svetlo

Jutarnje svetlo resetuje telesni cirkardijalni ritam. A to utiče na obrazac buđenja i na samu budnost. Neke studije pokazale su da izlaganje dnevnoj svetlosti ujutro može da poboljša produktivnost i da smanji pospanost i umor. Stoga je savet da ujutro, pre ispijanja šoljice kafe, provedete najmanje minut na dnevnoj svetlosti.

4 Pokrenite se

Vežbanje ima brojne psiho-fizičke benefite, čini nas srećnijim, razbuđuje telo i motiviše nas. Stoga, ujutro, uradite nekoliko vežbi i razmrdajte telo. Osećaćete se poletnije i spremnije na dan.

5 Uvrstite vrednosti u vaše jutro

Nakon buđenja, pomislite na nešto što vas čini srećnim. Pošaljite poruku voljenoj osobi ili članu porodice. Ovi mikro momenti traju manje od minuta, ali nas i te kako usrećuju.

6 Uveče se pripremite za uspeh

Pre spavanja, spremite dom, operite sudove, pripremite odeću za naredni dan… Tako se mozak ujutro neće fokusirati na obaveze i probleme, a samim tim će se vaša energija biti upućena na pozitivnije stvari.

lepotaizdravlje.rs David De Lossy/iStock/Getty Images Plus via Getty Images