8 načina da zabavite dete na putu do mora, u zoni bez interneta

by | jul 28, 2023
kako zabaviti decu na putu do mora

Putovanje sa decom može biti zabavno i izazovno u isto vreme. U kolima dete ne može slobodno da se kreće, mora dugo da sedi mirno. Deci uzrasta od četiri do šest godina nije lako da se bave jednom aktivnošću duže od 20 minuta, a starija deca mogu da savladaju i do 50 minuta. Ali, šta kad put traje satima?

Kako da zabavite decu na putu do mora?

Na slovo na slovo

Suštinu ove igre svi znamo, ali hajde da je malo promenimo. Roditelj zadaje reč, a dete mora da smisli novo i to na ono slovo na koje se završila reč koju je roditelj izabrao. Recimo, ako je roditelj rekao „majum“ dete mora da izgovori reč na N. Ova jednostavna igra može u velikoj meri obogatiti dečji rečnik, kao i poboljšati pravopis.

Pevamo naše omiljene pesme

Ako dete voli da peva, pripremamo plejlistu sa pesmama koje voli. Pevajte ih, vičite kroz prozore dok vam ne dosadi. Ova cool vežba ne samo da podiže raspoloženje, već i povećava nivo detetovog poverenja i otvorenosti prema roditelju, a takođe može razviti pravi vokalni talenat. Nakon nekog vremena se muzika može zameniti audio bajkama.

Vežbamo opažanje

Igrajte igru „Šta vidim izvan prozora“. Odmerite, na primer, dva minuta i za to vreme se takmčite sa detetom ko će prebrojati više crnih automobila ili belih kuća. Ova jednostavna igra će omogućiti detetu da vežba pažnju i brojanje.

Naučite nove stvari

Razgovarajte sa svojim detetom o onome što vidite kroz proor i naučite nešto novo. Na primer, ako ste na autoputu Miloš Veliki, naučite dete ponešto o istoriji. Ako ulazite u Makedoniju, naučite ga koji je glavni grad nove države.

Zagonetni predmet

Pravila igre: smislite predmet, a dete treba da ga pogodi. Ima pravo da postavlja samo pitanja na koja su odgovori „Da“ ili „Ne“. Igra razvija logičko razmišljanje i sposobnost pravilnog formulisanja pitanja. Alternativno, možete smisliti reč i nacrtati je na papiru.

Upoznajemo sebe

Dug put je odlično vreme da upoznate svoje dete, njegove želje, karakter i misli.  Možete da počnete sa pitanjima: „Šta bi voleo da budeš kad budeš odrastao?“, „Ko bi želeo da budeš?“

Pitalica

Postavite detetu pitanje, da li zna, na primer, zašto mačka ima brkove? Ili, zašto osoba ima pet prstiju? Klinac će se zainteresovati i početi da pretpostavlja, a vi ćete mu reći tačan odgovor. Tako ćete svom detetu ne samo reći nove činjenice o svetu za koje ono ranije nije znalo, već ćete ga naučiti i važnoj veštini – da bude radoznalo.

Sastavljanje putnog dnevnika

Zajedno sa detetom zabeležite sve etape svog putovanja. Zapišite koje ste emocije doživjeli u trenutku polaska, šta ste sreli na putu, šta ste jeli – označite sve što vam se čini važnim i zanimljivim. Napravite više zajedničkih fotografija, pustite dete da samo slika poglede sa prozora.

Posle toga, kod kuće, biće moguće sastaviti čitavu priču o letnjem putovanju – u formatu priče sa ilustracijama ili kolažom. Za nekoliko godina biće veoma zanimljivo vratiti se i ponovo živeti ovaj mali letnji život, zar ne?

Valerii Apetroalei/istock/gettyimagesplus