Kako spakovati sve što treba porodici na letovanju u jedan kofer?

by | jul 11, 2023
pakovanje za letovanje

Pakovanje za letovanje je uvek mala noćna mora – kuda sa svim tim stvarima, obućom, peškirima, igračkama, ležaljkama… Strategijske pripreme omogućavaju vam da sve to stavite u jedan kofer!

Svi smo mi bili u toj situaciji – prebacujete gomile kofera iz torbi iz kuće u auto, iz auta u apartman, pa nazad… Da ne pričamo o gomilama stvari koje vučemo na plažu. Putovanje avionom? Nezamislivo! Pa ko bi toliko doplaćivao za prtljag i posle nosao do apartmana?

Zato, ako želite sebi da olakšate putovanje pokušaćete da savladate umetnost strategijskog pakovanja. Ovakvo, osmišljeno pakovanje kofera za letovanje vam pomaže da ograničite potrebe svoje porodice i da se vas četvoro spakujete u jedan jedini veliki kofer i malo ručnog prtljaga. Više vam ni avion neće biti nezamisliva opcija.

Zašto je putovanje sa jednim koferom dobra solucija?

Putovanje sa jednim koferom je mnogo lakše. Jedna torba je mnogo manje opterećenje dok se krećete po aerodromu, atobuskoj ili železničkoj stanici. Ovo je naročito važno ako su vam deca mala, pa nosite i kolica ili njih nosite u rukama. Uz strategijsko pakovanje za letovanje, jedan roditelj može da se brine o koferu, dok drugi pazi na mališane.

Putovanje sa jednim koferompomaže da sve stvari budu na jednom mestu, da ih lakše pronalazite, da  se lakše pakujete ako menjate nekoliko destinacija ili da uštedite tokom leta avionom.

Zašto je teško spakovati sve u jedan kofer?

Preterivanje je ono što nas sputava da krenemo na odmor sa samo jednim koferom. Sve smo mi sklone da nosimo sve što bi nam MOGLO zatrebati tamo negde daleko. A činjenica je da pola toga vratimo neiskorišćeno.  Nema smisla da vučete gomilu stvari koje bi vam „možda“ bile potrebne širom sveta. To je gubljenje vremena, novca i energije.

Pakovanje za letovanje: Kako da smestite stvari za celu porodicu u samo jedan kofer?

Sada kada znate prednosti putovanja sa samo jednim koferom, vreme je da osmislite strategiju za svoju porodicu.

Sredstva za higijenu

Pre svega, ono što znate da ćete imati u smeštaju, jednostavno nemojte  nositi. Drugo, za ovih desetak dana uopšte ne morate da imate svako svoj toaletni pribor. Svi možete da koristite isti tečni sapun, šampon i pastu za zube. A ako vam je iz  nekog razloga neophodna posebna kozmetika, kupite mala putna pakovanja i ponesite samo dvadesetak mililitara svoje omiljene kreme za lice – to je sasvim dovoljno za letovanje. Na ovaj način sve što vam treba staje u jedan neseser!

Ograničite sve na dva para obuće

Za letnje ili toplo vreme, dva para cipela su dovoljna. Obično nosite udobne patike dok putujete, a papuče ili sandale koje mogu i u grad i na plažu se smeštaju u kofer. One su uglavnom lagane i zauzimaju malo mesta.

Odeća za nedelju dana

Možda imate želju da blistate na fotografijama sa letovanja, ali činjenica je: veći deo vremena provešćete u šorcu ili kupaćem kostimu. Zato – ne preterujte sa garderobom! U krajnjoj liniji, u svakom turističkom mestu postoji perionica veša, pa je možete iskoristiti ako baš  nužda bude zahtevala.

Svakom članu porodice potreban je po jedan komad duge odeće – trenerka ili pantalone i po jedan duks na kopčanje ili kardigan. Za svaki dan planirajte po jednu majicu, gaćice i čarape. Broj donjih delova prilagodite potrebama i vašim planovima za putovanje. Da li ćete ići na elegantne večere svaki dan ili ćete jesti sa kioska brze hrane? Da li vas čeka luda vožnja u luna parku ili sedenje na pesku kraj mora? Budite uvereni da sandale na štiklu, elegantne haljine koje se gužvaju, košulje za muškarce najverovatnije neće biti upotrebljeni, a zauzimaju dosta mesta u koferu. I ne zaboravite kupaće kostime!

Svaki član porodice – jedna boja

Kada organizujete kofer, svakom članu porodice odredite po jednu „kocku“. Da li ćete koristiti posebne organizatore za pakovanje ili ćete koristiti vreće za pakovanje- na vama je izbor. Samo se potrudite da svaki član porodice ima svoju boju kako biste tačno znali gde su čije stvari i olakšali raspakivanje i pretraživanje kofera.

Strateško pakovanje za letovanje

Ako ovako ograničite garderobu i obuću, jasno je da ćete uspeti da spakujete garderobu za svo četvoro u jedan kofer najvećih dimenzija. Ali, sada postavljate pitanje: šta  je sa svim onim neophodnim sitnicama? Šta je sa ležaljkama, duvaljkama, igračkama, omiljenim jastukom, laptopovima, telefonima, punjačima…

Ako ne želite da vam ruke budu pretrpane, onda neka mališani ponesu svako svoj rančić najmanjih dimenzija u koji će staviti ono što ga čini srećnim: opremu za plivanje ili ronjenje i omiljenu igračku. Napomenite im da su oni odgovorni za sadržaj i ako ga izgube – bez suza!

Što se tiče punjača, njih spakujte u svoj ručni prtljag, zajedno sa dokumentima, da vam budu pri ruci. Opremu za plažu zamenite mikrofiber peškirima velikih dimenzija- dva su dovoljna za četvoročlanu porodicu, a suše se neverovatno brzo. Pritom, pri pakovanju gotovo da ne zauzimaju mesta. Kada su igračke za plažu u pitanju, nosite samo one na naduvanje – zauzimaju minimalno mesta kada su izduvane. Isti za volju, po par mišića i jedna lopta su sasvim dovoljni za zabavu na plaži.

Dakle, pakovanje za letovanje u samo jednom koferu jeste izvodljivo, ali zahteva strategiju i neka odricanja. Pa, ako ste na njih spremni – samo napred, putujte slobodnih ruku. Ako niste – tata zna šta mu je posao, zar ne?

 

 

 

Suzi mediaproduction/istock/gettyimagesplus