Najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u junu 2024.

by | januar 17, 2024
Najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u junu 2024; prelepo ostrvo

Odabrali smo za vas najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u junu 2024. Kasno proleće – rano leto je fantastično vreme za posetu Grčkoj. Vreme je toplo, nema puno turista, a i znatno je jeftinije nego usred sezone.

Ako ne volite gužve, a želite da prođete jeftinije, već sad planirajte letovanje u Grčkoj u junu. U ovo doba godine, vreme je obično toplo i sunčano, dealno za razgledanje, istraživanje arheoloških nalazišta i uživanje u aktivnostima na otvorenom.

Još jedan bonus sa junom je to što su pejzaži i dalje bujno zeleni i prekriveni raznobojnim kasnim prolećnim cvećem. Takođe je dobro vreme za opuštajući odmor na plaži, jer nema uobičajenih julskih i avgustovskih gužvi. Cene smeštaja u mnogim delovima Grčke su dosta niže nego u julu i avgustu. Koje su to destinacije koje nas prosto mame da ih posetimo u junu?

Koje su najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u junu 2024.

Parga

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели PargaGreece (@pargagreece)

Očaravajući primorski grad Parga u Epiru, sa svojim živopisnim kućama, uskim ulicama i istorijskim znamenitostima, savršeno je mesto za letovanje u junu. Parga je blizu nekim od najboljih plaža u zemlji, uključujući Sivotu na severu.

Iako se Parga nalazi na kopnu, ona definitivno ima tu „ostrvsku atmosferu“. Parga ima sve što možete da poželite od opuštajućeg odmora. Tu su dugačke peščane plaže koje zapljuskuje smaragdno more, šarmantno šetalište, širok izbor restorana za svaki ukus….

Ovde su posebno dobro zastupljene italijanske picerije i tratorije. I ima još mnogo toga da se obiđe za one koji vole da ostanu aktivni. Samo 30 km dalje, nalazi se reka Aheron, poznata starim Grcima kao jedna od pet reka podzemnog sveta. To je fantastično mesto za istraživanje i uživanje u pikniku.

U međuvremenu u suprotnom smeru ka severu, prelep priobalni put vodi vas do Sivote. Reč je o još jednoj popularnoj destinaciji za junski odmor. Rajsko mesto gde se šumovita brda susreću sa skrivenim uvalama i savršenim peščanim plažama.

Za ljubitelje istorije: Na obalama Aherona nalaze se arheološke ruševine „nekromanteiona“. Reč je o drevnom hramu posvećenom nekromantiji, praksi komunikacije sa mrtvima. Izgrađen na ulazu u podzemni svet, ovo je mesto gde su hodočasnici iz celog starog grčkog sveta dolazili da komuniciraju sa svojim preminulim voljenima.

Santorini

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Santorini (@santorini)

Ah, Santorini, dragulj u kruni Kiklada. Odakle početi? Pa, često je na samom vrhu najpopularnijih destinacija za letovanje u Grčkoj – „najlepši zalazak sunca“, „najlepše selo“, „omiljena destinacija za medeni mesec“ i tako dalje. A

Sa rekordnim brojem turista za koje se procenjuje da će doći ovog leta, jun je idealan mesec za posetu Santoriniju ako želite da izbegnete gužve. Zalazak sunca u Oji je spektakularan – a poseta jednoj od mnogih plaža sa crnim peskom na ostrvu, iza kojih se uzdižu dramatične litice (mislimo na Vlihadu), predstavlja nezaboravno iskustvo .

Obavezno probati: Santorini ubrzano postaje omiljena destinacija za ljubitelje vina. Ostrvski vinari koriste bogatstvo lokalnih sorti – pre svega asirtiko – da bi stvorili kvalitetna vina, koja su impresionirala enofile i pokupila nagrade i priznanja širom sveta.

Halkidiki

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Working Remotely NL (@workingremotelynl)

Halkidiki je blagoslovljen mestima zadivljujućih prirodnih lepota koliko zapanjujućih, toliko i raznovrsnih. Jedinstvena geografija regiona, sa tri poluostrva koja formiraju dva zaštićena zaliva, pogoduje lokalnom putovanju brodom i istraživanju obale. Turisti mogu da posete lokacije koje se kreću od egzotičnih ostrva do beskrajnih peščanih plaža koje zapljuskuje kristalno čista voda.

Na Halkidikiju se nalaze vizantijske kule i druga utvrđenja, kao i ruševine antičkih gradova povezanih sa makedonskim kraljem Filipom II i njegovim sinom Aleksandrom Velikim. Obilje morskih plodova u regionu (uključujući proslavljene dagnje Olimpijade), kao i lokalno meso, ukusni sirevi i čuvene zelene masline u ovom području čine ga odličnom destinacijom za gurmane. Svako poluostrvo ima svoj lični pečat. Kasandra, najzapadnija, uglavnom je poznata po svom kosmopolitskom osećaju, sa marinom Sani i čuvenim barovima na plaži, ali joj ne manjka ni netaknutih pejzaža.

Sitonija, srednje poluostrvo, iako nudi hotele sa pet zvezdica i butik hotele, posebno je popularna među ljubiteljima prirode zbog brojnih osamljenih plaža i mogućnosti kampovanja.

Konačno, oblast severno od Svete Gore u najistočnijem delu Halkidikija, regiona koji uključuje ostrvo Amulijani, stalno unapređuje svoje usluge kako bi posetiocima ponudila jedinstvena iskustva. Tu se izdvaja Aristotelova staza (čuveni grčki filozof rođen je u antičkom grad Stagira, na krajnjem istočnom kraju poluostrva), i treking na planini Holomon.

Ukus severne Grčke: Uzgajanje dagnji ​​ima dugu tradiciju na Halkidikiju. Čuvena sorta Olimpijada, velika i puna ukusa, garantovano će biti najukusnija koju ćete ikada probati. Sa više minerala i hranljivih materija nego bilo koji drugi izvor hrane na planeti (sadrži tri puta više gvožđa od goveđe džigerice!). Uz čašu dobrog lokalnog vina, uživanje je zagarantovano. Ovo je destinacija koja prosto mami da je posetite u junu 2024.

Ostrvo Simi

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Symi Island Greece 🌍 (@symiland)

Elegantan šarm u malom pakovanju, ostrvo Simi, koje se nalazi u arhipelagu Dodekanez u jugoistočnom uglu Egeja, predstavlja kaleidoskop boja. Poznato po brodogradnji iz 19. i ranog 20. veka i industriji ronjenja sunđera. Ostrvo koje se nalazi blizu Turske, predstavlja alternativu drugim, prometnijim ostrvima Dodekaneza, kao što su Kos i Rodos.

Sa sjajnim plažama i tradicionalnim restoranima, Simi je takođe dom nekoliko prelepih manastira, od kojih je najpoznatiji manastir Panormiti, u kome se nalazi čudotvorna ikona Arhanđela Mihaila (jedna od četiri na Dodekanezu). Manastir ima i sobe za goste.

Ako posetite ovo prelepo mesto u junu, za samo tri dana osećaćete se tako dobro kao da ste odmarali ceo mesec. Ne napuštajte ostrvo pre nego što probate ukusne Simi škampe koje se serviraju kao meze uz uzo.

Šta obavezno treba da obiđete: Idite na izlet brodom oko ostrva, gde ćete otkriti male uvale koje liče na slike, kao što je Ai-Giorgis Disalonas. Oduševiće vas duboka, zelena voda i monumentalna stena koja se uzdiže 300 metara iznad plaže.

Najbolje destinacije za letovanje u Grčkoj u junu 2024: Pelion

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zorbabook.com (@zorbabook)

Region oko planine Pelion u jugoistočnoj Tesaliji možda nije prvo mesto koje vam pada na pamet kada razmišljate o junskom odmoru. Ali ako volite planinarenje, kanjoning i ekstremne sportove – ovaj slikoviti kutak Grčke pružiće vam ozbiljnu avanturu. A za to je jun mesec idealan.

Kombinujući planinu i more, duge, peščane plaže istočnog i južnog Pilia često su predstavljene u turističkim časopisima među najlepšim na kopnu. U grčkoj mitologiji, planina Pelion je bila dom kentaura Hirona (polučoveka, polukonja), Ahilovog učitelja. Kao i poprište zloglasnog spora između boginja Here, Afrodite i Atene koji je doveo do Trojanskog rata.

Gusto pošumljen, Pilio je poznat po mreži pešačkih staza sa drvoredima, koje su koristili meštani za navigaciju ovim područjem pre izgradnje puteva. Milopotamos je jedna od najpoznatijih plaža Peliona. Velika stena sa svojom karakterističnom rupom koja deli plažu na dva dela je idealno mesto za selfie. Zaputite se do Fakistre ako volite divlje predele i plaže bez ležaljki. Pored bujne vegetacije i prirodnih lepota, region je poznat i po svojim bajkovitim selima u kojima se nalaze kamene vile i vizantijske crkve.

Istorijska železnica: Prekrasan način da se vidi Pilio je preko parnog voza „Moutzouris“, koji vozi prugom širine 60 cm, jednom od najužih na svetu. Voz kreće iz Ano Lehonije i kreće do Miliesa za 90 minuta vožnje, zaustavljajući se u raznim selima.

Patryk_Kosmider/gettyimages.com