Prolećni odmor: Najlepša mesta u blizini Srbije!

by | mart 8, 2023
najlepša mesta u okolini Srbije

Vreme je za prolećni odmor! Ako planirate putovanje tokom vikenda ili uskršnjih praznika, a još niste izabrali destinaciju, evo nekih pregleda. Ovo je 10 nezaboravnih lokacija u neposrednoj blizini Srbije!

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je postala jedan od najpopularnijih gradova u istočnoj Evropi i to sa dobrim razlogom. Donedavno, grad Budimpešta je bio jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni i zaista jedna od najpotcenjenijih prestonica. Danas je Budimpešta postala obavezna stanica za sve putnike, a nama je na dohvat ruke – svega nekoliko sati vožnje.

Dubrovnik, Hrvatska

Znate li one čuvene naslove o selebritijima u komšiluku?! To nije bez razloga. Dubrovnik je postao jedan od najtraženijih gradova u Evropi. Poznat i kao „biser Jadrana“, pravo je mesto ako želite provesti svoj odmor u šarmantnom gradu punom istorije i kulture. Stari grad Dubrovnik je pod zaštitom UNESCO-a, poznat kao jedno od najglamuroznijih i najpoznatijih mesta u Evropi. Obilazak ovih starih bedema počinje kroz staru kapiju od Pila, zatim se nastavlja Stradunom, pešačkom zonom u kojoj se nalaze kafići, restorani i butici. Istraživanje autentičnog područja odvešće vas do nekoliko važnih znamenitosti kao što su Palata Sponza, Knežev dvor, Dubrovačka katedrala i Onofrijeva fontana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dubrovnik Croatia (@dubrovnik.croatia)

Brasov, Rumunija

Brašov je jedan od najposećenijih gradova u Rumuniji zahvaljujući tome što je nadomak najpoznatijih zamkova u zemlji: zamka Bran (poznat i kao Drakulin zamak) i zamka Peleš. Sam grad zaslužuje dan ili dva da ga istražite, iako biste sa zadovoljstvom mogli da sedite na balkonu svog smeštaja i samo uživate u sporijem tempu.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo je jedinstven grad sa svojom privlačnom atmosferom koja spaja istok i zapad. Sarajevo je jedan od onih rijetkih gradova u kojima se tokom desetominutne šetnje mogu vidjeti bogomolje najvažnijih svetskih monoteističkih religija: pravoslavne i katoličke crkve, sinagoge i džamije. Sve ove tradicije dale su Sarajevu specifičan miris i poseban kulturni miks. Počnimo sa prilično jednostavnim razlogom da posetimo Sarajevo – to je najveći grad i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ohrid, Makedonija

Ohrid je jedan od retkih gradova na svetu koji je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturno i prirodno nasleđe. Od ljudi do njegove arhitekture, od ukusnih jela do čuvenog jezera, Ohrid je mesto na kome želite da ostanete neko vreme. Stari deo grada je ispunjen nacionalnim spomenicima i arheološkim nalazištima. Uživajte u pogledu na jezero koji oduzima dah, dok se divite prelepoj arhitekturi jedne od najzanimljivijih crkava u Evropi – crkve Svetog Jovana Bogoslova. Naum je neverovatno mesto koje ne smete propustiti kada ste u Ohridu. Udaljen je 30 km od grada i nalazi se na steni ispred Ohridskog jezera. Obavezno iznajmite čamac na vesla i posetite izvore reke Crni Drim.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jelena (@putovanja_iz_mog_pera)

Bled, Slovenija

Slovenija – prelepa zemlja koja je zbog svog povoljnog geografskog položaja i jedinstvenih prirodnih uslova postala popularna turistička destinacija u Evropi. Bledsko jezero je nesumnjivo jedno od najlepših mesta u Sloveniji, poznato po svojoj neuporedivoj lepoti. Ovde će vas oduševiti smaragdna dubina jezera, kameni srednjovekovni zamak i šarmantan gradić sa nekoliko znamenitosti. Ako posetite ovo mesto bićete prijatno iznenađeni fantastičnim pogledom na ovaj živopisni gradić, kristalno čistom vodom i planinama prekrivenim jelama. Ne zaboravite da iznajmite čamac do čuvene Crkve Uspenja Bogorodice Marije.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Poseta Mostaru je obavezna u Bosni i Hercegovini. To je jedan od najlepših gradova u zemlji, sa bogatom kulturnom pozadinom. Grad iz bajke koji je danas verovatno najpoznatija destinacija u Bosni zbog veličanstvenog Osmanskog Starog mosta. Sagrađen u 16. veku, ali je srušena 1993. godine kao posledica turbulentnih vremena. Danas je most obnovljen i ponosno se uzdiže iznad bistre i tirkizne vode preko Neretve. Da biste dobili najbolji pogled na most, ali i prelep panoramski pogled na ceo grad, popnite se do Mehmed-pašine džamije i pripremite kameru. Prošetajte uskim ulicama i uličicama i divite se starim kućama sa autentičnom otomanskom arhitekturom.

Perast, Crna Gora

Ovo živopisno mesto poznato je po svojoj lepoti i brojnim spomenicima koji datiraju iz perioda mletačke vladavine. Sam grad je prilično mali, ali turisti ne mogu da prestanu da ga posećuju. Privlači sve svojom šarmantnom atmosferom i prelepim zalivom. Ima brojne crkve, dok je crkva Sv. Nikola se ističe posebnom lepotom. Ova crkva, koja se nalazi na samoj obali, ima prelepo dvorište sa egzotičnim palmama. Ali Perast krije više tajni. U moru ćete naći dva šarmantna ostrva: Gospa od skrpjela i Sveti Đorđe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Perast, Boka Kotorska #montenegro (@visit_perast)

Sofija, Bugarska

Sofija  je prelep grad sa elegantnim starim trgom u centru, mnoštvom odličnih restorana, kafića i parkova na otvorenom, neverovatnim noćnim životom, impresivnom kulturom i mnogim istorijskim atrakcijama u blizini. Od istorijskih i umetničkih galerija do crkava, muzeja i sjajnih prodavnica – Sofija je sve što vam treba. Obavezno pogledajte Bulevar Vitoša i Sabornu crkvu Aleksandra Nevskog!

Sibiu, Rumunija

Rumunija je jedna od turistički najpotcenjenijih zemalja u Evropi, a ujedno krije neke od najepskijih pejzaža na svetu. Planine, doline i impresivni zamkovi vas čekaju, a Sibiu je jedan od najboljih gradova za istraživanje Transilvanije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sibiu, Romania 🇷🇴 (@sibiu_romania)

Tomas Sereda/GettyImagesplus