Categories Blog

Duda Alapača: Grngulez i druge priče

Znaš, čika Žiko, to što su mi malopre javili da si umro – ja ti to njima ništa ne verujem. Lažu. Nemaju pojma. Mislim, prekjuče smo se čuli. Šta radiš..? Ništa, sine, sedim, cirkam pomalo, pušim, eto. Aj dođite neki dan, samo se najavite da budemo kod kuće… Ajde važi, hoćemo.

I zato mi sporo putuje do mozga ta misao – da te kobajagi više nema. I kako to može biti – da se umre tek tako…? Niko normalan ne umire u decembru. Ostalo je toliko toga da se uradi, znam te, matori, ne bi ti tek tako zbrisao a da se ne javiš, jelda…? Čak ni na pecanje, a kamoli… Nisi ozbiljan, kaži da nisi… Preuveličavaju priču, mangupi. Kao onda kad su nam javili da su te oterali u bolnicu. Samo mali šlogić, sine, rekao si. Ne mogu mi ništa.
I ne mogu, znam.

Jednog dana, kad stvarno ostariš i stvarno budeš bolestan i stvarno, zaistinski, baciš kašiku, e onda ću da ti ispričam koliko si mi značio. Sad neću. Uzinat neću. Šta koga briga što sam te poznavala više od pola svog života..? Šta koga briga što smo živeli vrata do vrata, tamo na Medaku…? Niko ne mora da zna da ti je pravo ime Radivoje i da nikad nisam saznala zašto te zovu Žika. Niko ne mora da zna kakav si šmeker bio. I ne mora svako da zna da i dan danas imam onu jednu šerpicu što se nekad dobijala uz Začin C na poklon, i što ni ti ni ja nikada nismo bili sasvim sigurni čija je – moja il’ tvoja. Ne mora svako da zna koliko se kafa popilo za sve ove godine. Koliko puta sam ušla da i ne pokucam, nikad nisi zaključavao. Sine, šta meni ima da uzmu, govorio si. Sine, treba da pišeš, šta se akaš s tim tvojim pravom, nisi ti za pravnika, ti si, bre, persona od pera…

Jednog dana, a to nikako nije danas, reći ću ti koliko smo te voleli. Svi mi, ne samo ja. Koliko smo te puta pominjali. I koliko si nam falio, stvarno, ozbiljno falio kad smo preselili u drugi stan. Dolazićete, viđaćemo se, sine, rekao si. A onda si i ti odselio. Dalje od nas, bliže Dunavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA