Obradujte svoja stopala must have obućom ovog leta

by | jun 13, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Ako pitate bilo koju ženu šta najviše voli da kupuje sigurna sam da će odgovoriti – cipele. Od nastanka prvih modela pre nove ere, potreba za njima ne prestaje. One, danas, ne služe samo za zaštitu stopala, već oslikavaju stil jedne dame i njen smisao za modu.

Dolazak toplih dana doneo nam je nove trendove i večito pitanje u koji komad obuće uložiti. Izbor je veliki, a ako niste sigurne šta je must have kada je obuća u pitanju ove sezone, budite bez brige jer ne morate izdovijiti puno novca da biste bile šik ovog leta – dovoljno je da osvežite svoj cipelarnik jednim od ovih atraktivnih modela.

Foto: PR

Foto: PR

Možemo slobodno reći da su gladijator sandale najduže u trendu – još od vremena pre nove ere. Antička Grčka i Rim dali su nam obuću od tankih traka i sa malim kopčama napravljenu tako da budu udobna i funkcionalna.

Foto: PR

Foto: PR

Koncept gladijator sandala ostao je i danas isti – uglavnom su od kože, karakterišu ih kaiševi koji se nalaze oko stopala i tanka kožna tabanica. Svake godine dizajneri nas obraduju novim modelima gladijator sandala, tako da možemo reći da su vanvremenske. Pored klasičnih koje nam nude Stuart Weitzman, Tom Ford, Sam Edelma, Michael Kors, Alaïa, hit ove godine jeste Elina Linardaki model sa pomponima koji je vrlo brzo postao must have među blogerkama i trendsetarkama. Blok petu koja nas asocira na vintidž modu i naše bake dobile su i gladijator sandale u Miu Miu, Saint Laurent i Isabel Marant kolekcijama, dok su seksi verzije sa vrtoglavo visokim štiklama lansirali Christian Louboutin, Paul Andrew i Francesco Russo.

Nabavite na vreme svoj model, a da su obavezni komad u garderobi ovog leta najbolje je opisano na sajtu net-a-porter: „Ako kupujete samo jedan par obuće – neka to budu gladijator sandale!“.

Pročitajte još i… Za lak i udoban hod: 4 trika kako da raširite tesne cipele

Preostale modele must have obuće za ovo leto pogledajte na sledećim stranama…

Foto: PR

Foto: PR

Ako želite da u danima leta svojim stopalima podarite nešto sasvim drugačije, onda je pravo vreme da izaberete tzv. mule papuče. Naziv potiče od francuske reči i predstavlja spoj sandala sa potpeticom i holandskih klompi. Iako su nastale još u 16. veku, tek 50-ih godina prošlog veka, zahvaljujući Merilin Monro, doživele su svetsku modnu slavu i uspele da izbrišu lošu reputaciju, jer su se do tada vezivale isključivo za devojke lakog morala.

Ove sezone mnogi dizajneri uvrstili su u svoje nove kolekcije mule papuče dajući im sasvim novi sjaj. Retro modele predstavili su Gucci, Miu Miu, Giuseppe Zanotti i Acne Studios, visoku eleganciju možemo pronaći u Christian Louboutin, Nicholas Kirkwood i Charlotte Olympia kolekcijama, dok neobični dizajn karakterišu Maison Margiela, Givenchy, Balenciaga i No. 21 komadi.

Foto: PR

Foto: PR

Iako ih mnoge mlade dame smatraju ružnom obućom, ove papuče su idealne za dane kada ne želite da vas sandale stežu jer se lako navlače; uz kilote i teksas suknje A-kroja imaćete trendi autfit za šetnju gradom, dok model sa zatvorenim prstima možete nositi i na poslu.

Ako i dalje niste sigurne da sa njima možete biti šik setite se da ih je Keri Bredšo rado nosila u čuvenoj seriji, a i mnoge zvezde poput Rijane, Olivije Palermo, Gvinet Paltrou, Sijene Miler, Dženifer Lorens imaju svoj omiljeni mule par.

Pročitajte još i… Modni trikovi: Kako da očuvate skupe cipele od brzog krzanja?

Foto: PR

Foto: PR

Espadrile lagana obuća, od pletenog konopca i platna, skrojena je prvi put u Španiji, u 13. veku. U modni svet uveo ih je pre pola veka francuski modni kreator Yves Saint Laurent, a ubrzo su postale omiljene i među zvezdama, kao što Sofija Loren, Grejs Keli, pa čak i među poznatim slikarima Pablom Pikasom i Salvadorom Dalijem.

Foto: PR

Foto: PR

Pre dve sezone doživele su kambek, a sada se mogu videti sa maštovitim printom kakve su lansirali Isabel Marant, Valentino, Aquazzura, Dolce & Gabbana, sa čipkom i vezom kao kod brendova Jimmy Choo i Giuseppe Zanotti. Nezaobilazni animal print u svoje kolekcije uvrstili su Sophia Webster i Saint Laurent, dok su Michael Kors, Flamingos i Castañer predstavili aktuelne modele od teksasa. Ako želite da svojoj visini dodate nekoliko centimetara, tu su prelepe espadrile sa platformom koje su idealne za odmor na moru, a mogle smo ih videti na Gucci, Miu Miu, Lanvin revijama. Da se pačvork trend sa čizama preselio na letnju obuću pokazala nam je modna kuća Chloé koja je kreirala model od platna različitog dezena.

Espadrile mnogi vole jer su udobne za nošenje i mogu se kombinovati sa raznim komadima garderobe. Zato, vreme je da svoje espadrile izvadite iz ormana, ili krenete u potragu za jednim interesantim parom.

Pročitajte još i… Kakve cipele su nosile poznate dame na dodeli Zlatnih globusa

Foto: PR

Foto: PR

Sandale na vezivanje biće veoma šik i privlačne ove sezone. Na scenu su ih donele poznate streetstyle dame, koje su svoje zavodljive modele na vezanje nosile na sve važnijim modnim događajima. One su obavezni komad ovog leta, a o tome govori podatak da su nadmašile za čak 90% klasični elegantni model oko članka.

Foto: PR

Foto: PR

Balmain je prvi lansirao ovaj atraktivni model, a vrlo brzo i druge modne kuće predstavili su svoje verzije sandala na vezivanje. Zavodljivu crvenu nude Stuart Weitzman i Francesco Russo, metalik nijanse Tom Ford i Michael Kors, dok René Caovilla i Alaïa predlažu elegantne modele ukrašene šljokicama. Neobične retro sandale na vezivanje mogle smo da vidimo na Aquazzura, Jimmy Choo i Proenza Schouler revijama, a kombinaciju platformi i ovog modela uvrstili su u svoje letnje kolekcije modne kuće Chloé i Tory Burch. Ravne komade možemo da pronađemo kod modne kuće Valentino, a ženstvene modele u dužoj verziji koji osvajaju na prvi pogled nude Saint Laurent, Christian Louboutin i Gianvito Rossi.

Pročitajte još i… Prekopirajte look slavne manekenke: Cipele koje obožava Adrijana Lima

Ostale moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: