„Rafaelo“ na Jovanin način

by | mart 14, 2017

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

Ne znam da li se neko od vas seća jedne od prvih reklama za Rafaelo u kojoj balerina igra u pozorištu, a onda joj, na kraju predstave, dečko poklanja kutiju Rafaela. I ja je se sećam kao kroz maglu, ali znam da je bila jedna od lepših reklama koje su se tada emitovale, a i Rafaela se sećam kao jednog od prvih boljih slatkiša koji su došli na naše prostore. Ja nisam nešto specijalno volela kokos ali me je oduševljavao ukus krema kojim je loptica napunjena, kao i badem koji se nalazi unutra. Kao detetu, ta reklama mi je bila potpuna magična, pa sam se samim tim i zaljubila u slatkiš. S obzirom na to da je kod nas Rafaelo bio veoma popularan kada se pojavio, veoma sam se začudila kada su mi Španci rekli da i ne znaju šta je to, bez obzira na to što se prodaje apsolutno svuda, kao i Ferrero Rocher. Ko će znati, u moru slatkiša koje su imali oko sebe, verovatno ga nisu ni primetili, a mi smo imali vrlo sužen izbor, pa nam je sve delovalo posebno i savršeno.

Popularnost nekog slatkiša kod nas se može izmeriti i time koliko se pojavi domaćih recepata, pa tako odredjeni kolači postanu obavezni na svim slavama, rodjendanima ili se jednostavno prave kada dodju gosti u posetu. Mislim da je po tome, uz bajaderu, Rafaelo jedan od najčešće pravljenih kolača za slavu, što dovoljno govori o njegovoj popularnosti kod naših ljudi. Mislim da je prva asocijacija na Rafaelo ogromna količina mleka u prahu koja se u vreme sankcija dobijala kao humanitarna pomoć i svi su nekako nabavljali to mleko i, ne znajući šta će sa tolikom količinom, pravili od njega ove bombice koji su tada više podsećale na belu čokoladu nego na Rafaelo. Taj ukus dobro znam jer za mene nije bilo veće radosti nego da oblećem oko šerpe u kojoj se nalazila masa za Rafaelo i krišom jedem to savršenstvo.

Baš zato što sam nekad toliko volela Rafaelo, razmišljala sam na koji način bih mogla da napravim njegovu zdraviju verziju. Ispostavilo se da je prilično jednostavno i brzo, tako da sam odlučila da recept podelim sa vama. Uživajte!

Sastojci:
1 kašika kokosovog ulja
2 kašike krema od kokosa (Dobije se tako što se konzerva mleka od kokosa ostavi preko noći u frižideru kako bi se krem odvojio od kokosove vode)
¼ mlevenih badema
1 kašičica vanile
1 1/2 šolje rendanog kokosa
1/4 šolje kokosovog šećera
oko 20 celih badema (najbolje obarenih da bi se skinula ljuska)

Priprema:
1. Dobro izmešati kokosovo ulje i krem.
2. U blenderu umutiti rendani kokos (1 šolju) dok se ne isitni dobro.
3. Pomešati kokos, kokosovo ulje i krem od kokosa i dodati vanilu i mleveni badem. Ostaviti u frižideru oko pola sata.
4. Od testa praviti kuglice u koje ćete stavljati jedan celi badem.
5. Valjati u mleveni kokos.

Pročitajte i…Jovana nam je pokazala kako da napravimo NEPEČENU tortu od indijskih oraha. Oduševljeni smo!

Pratite Jovanu na njenom blogu My sweet mundo

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje