Jovana nam je pokazala kako da napravimo NEPEČENU tortu od indijskih oraha. Oduševljeni smo!

by | novembar 23, 2016

My-sweet-mundo

Upoznajte Jovanu, food i travel blogerku koja trenutno živi i radi u Barseloni. Njeni čarobni i vrlo zdravi recepti odvešće vas u nova prostranstva ukusa. Pridružite nam se u putovanju!

Life is short, eat the dessert first.“
„Život je kratak, prvo pojedi desert.“
Ernestine Ulmer

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Danas mi je trebalo nešto slatko, neki kremasti a zdravi kolač koji se jede bez griže savesti jer, kada obožavate slatkiše kao ja a prešli ste tridesetu, shvatite da prevelike količine šećera nisu zdrave za organizam, liniju i, već pomenutu, grižu savesti. Previše  puta se desilo da ne pojedem ništa slatko i po nedelju dana a onda se prejedem čokoladom i upropastim sav trud da se hranim zdravo. Potpuno besmisleno, znam.

Pre godinu i po dana potpuno sam promenila način ishrane. Ne baš preko noći ali u roku od nedelju dana. I to kako? Tražeći recept za domaću nutelu. Zvuči ironično, znam, ali to je istina. Dakle, našavši recept za nutelu, otkrila sam, sasvim slučajno, blog koji mi je bukvalno promenio život. Blog o kuvanju sa mnogo recepata za slatkiše, torte, doručak, mafine ali sa nepreradjenim i zdravim sastojcima.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Odjednom su se u mojoj kući našle ogromne količine lešnika, badema, oraha, šećer je zamenio javorov i sirup od agavea, umesto obične počela sam da koristim himalajsku so a umesto ulja, moje omiljeno kokosovo ulje. Sve češće sam počela da pravim dorucak od ovsa i čia semenki, mafine od mlevenog badema umesto brašna, razne torte koje nemaju ni mrvicu brašna i šećera a najlepše su koje sam ikada jela. Otkrila sam nekoliko blogova čiji su mi se recepti dopali pa sam počela da ih oblikujem po svom ukusu, menjajući sastojke koje ne volim ili nemam nečim drugim. Vremenom sam se i ja promenila, imam više energije, nekadašnja preterana potreba za slatkišima je nestala i, najvažnije od svega, ono što spremim jedem bez osećaja krivice. Tajna je u tome što, iako su svi kolači kalorični, to nisu prazne kalorije, već one koje vas dugo vremena održavaju sitima pa samim tim vam nije potrebno da konstantno nešto jedete.
Dakle, da se vratim na stvar, htela sam kremasti kolač kojim bih mogla da se zasladim uz kafu i, od sastojaka koje sam imala, dobila sam ovaj kolač.

Vreme pripreme: 15 minuta

Korica:

Sastojci:
1 šolja ( otprilike 200 gr.) pomešanih lešnika, badema i oraha. Ukoliko želite, možete koristiti samo jedan od ovih sastojaka.
2 supene kašike sirupa od agavea
2 kafene kašičice vanila ekstrakta
¼ kafene kašičice himalajske soli
1 supena kašika kokosovog ulja

Priprema:
1. Šolju pomešanih oraha, badema i lešnika stavite u multipraktik i isitnite ali nemojte preterati da orasi ne bi pustili ulje i pretvorili se u puter.
2. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve lepo ne sjedini i dok ne dobijete gustu masu koju ćete rastanjiti u plehu prethodno namazanim kokosovim uljem ili plehu od silikona i staviti u frizider.*
*Dimenzije mog silikonskog pleha su 27 x 16cm

Krem:
Vreme pripreme: 5 minuta

Sastojci:
1 šolja indijskog oraha, sirovog ili prženog ( prethodno dobro opranog u vodi) koji bi trebalo da odstoji u vodi najmanje dva sata
Krem izdvojen iz jedne konzerve kokosovog mleka. Kokosovo mleko bi trebalo da preko noći odstoji u frizideru kako bi se kokosova voda izdvojila od krema. Vodu kasnije možete iskoristiti za šejk.
¼ šolje sirupa od agavea
¼ šolje kokosovog ulja
2 kafene kašičice ekstrakta od vanile

Priprema:

1. Najpre u multipraktiku napravite puter od indijskog oraha tako što ćete ga mutiti nekoliko minuta dok ne dobijete gustu masu.
2. Dodajte krem od kokosa pa mutite još minut-dva, zatim dodajte svaki preostali sastojak, jedan po jedan, dobro muteći nakon dodavanja svakog, sve dok ne dobijete kremastu masu beličaste boje.
3. Krem premažite preko kore i ostavite u frizideru nekoliko sati da se lepo stegne. Kolač može stajati u frižideru do nedelju dana.

Uživajte!

Pratite Jovanu i na njenom blogu www.mysweetmundo.com

Tagovi: