Tema nedelje: Afera, preljuba, brak iz interesa – nekad i sad

by | novembar 14, 2015
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Prošle nedelje sam autobusom putovala u Novi Sad. Iza mene su sedele dve gospođe, rekla bih da su imale sedamdeset i neku godinu, iz malog mesta u Vojvodini. Nije da sam htela da slušam njihov razgovor, ali muzika je bila vrlo diskretna, većina putnika ćutljiva, pa kako da ih ne čujem.

Odmah zaključujem da su rođake, da su u Beogradu bile u gostima kod prijateljice s kojom su odrasle, a ubrzo i da im je to bio dan za evociranje uspomena.

Malo po malo, počeše da se prisećaju i komšija. Te ovaj je varao ženu s onom, te onaj s onom, pa onih dvoje htelo da „pobegnu“, ali se on u poslednjem trenutku predomislio, pa ostao sa ženom, a nju je muž zbog tog skandala „oterao“. Naravno, pomenuti su i oni koji su „uhvaćeni na delu“, pa žena koja je „morala“ da vara muža, jer je bio „sav kilav“… Kako jedna izgovori neko ime ili događaj, druga se priseti – dakle, nije plod mašte. Slušam, pa se pitam da li je pola stanovnika tog mesta imalo vanbračne veze?

Međutim, tu nije bio kraj “priča iz prošlosti”… Kad je jedna od saputnica pomenula svoju drugaricu iz osnovne škole, druga je odmah rekla „ona se baš dobro udala; nije bila neka lepotica, a vidiš… “Usledile su još dve slične pričice o tadašnjim udavačama koje su našle „dobre prilike“.

Gle’ čuda, nisu rekle da su te što su se „dobro udale“ našle dobre, tolerantne, inteligentne muževe, već se pominjala imovina. Naravno, nije bilo reči o firmama i stanovima, već o seoskim imanjima, ali svi znamo ono čuveno – princip je isti, sve su ostalo nijanse. Taman smo napravili “popis nekretnina”, kad – eto nas na domak Novog Sada.

Gospođe, kao da su pritisle dugme na vremeplovu koje ih vraća u sadašnjost, pređoše na aktuelne teme. Pitala sam se šta bih još čula da smo, recimo, putovali do Subotice? Da li bi red došao na priču o „gej paru“? Ili o deci za koju nije baš sigurno da im je tata onaj koji misli da jeste? Ko zna…

U suštini, nije ovo ništa novo, svi znamo da je i prevara i brakova iz interesa bilo od kad je sveta i veka, a opet često govorimo – eh, nekad toga nije bilo. A, bilo je. Bilo je svega što danas imamo, bar kad je reč o odnosima među ljudima, samo što se o nekim stvarima manje pričalo ili su tek hvatale zalet.

Kad smo već kod zaleta, šta mislite kako će biti za 30-40 godina, ako je ovo što sada živimo – hvatanje zaleta?

Tagovi: