Tema nedelje: Zašto na društvenim mrežama ulepšavamo stvarnost? + Poklon za naj komentar!

by | septembar 25, 2015
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Upravo sam se vratila sa premijere filma “Pored mene”, tako da utisci ne mogu biti svežiji. Dok smo čekali da se film pojavi, saznali smo da je kompletna radnja smeštena u jednu beogradsku srednju školu, u jednu noć, koju učenici jednog odeljenja provode bez mobilnih telefona, koje im je zaplenila razredna. Međutim, večeras sam shvatila da je sve to samo jedna kockica mozaika, zbog koje su novinari mesecima reditelja Stevana Filipovića pitali o mobilnim telefonima, društvenim mrežama, zavisnosti od tehnologije… Te devojke i mladići, lišeni omiljenih “igračaka”, nisu upali u apstinencijalnu krizu, već su u toj neobičnoj noći otkrivali i sebe i one pored sebe, ali ne sebe sa Fejsbuka ili Instagrama.

Mnogi iz moje generacije, bez imalo oklevanja, zaključuju kako je sve bilo bolje bez društvenih mreža, pametnih telefona, pa i interneta. Da li je baš tako? Da li su se ljudi manje folirali, manje glumili? Sigurno je da su Instagram ili Fejsbuk idealna mesta da se čovek predstavi lepšim, boljim i pametnijim nego što jeste. Savršena mesta da se postavi fotografija sa poznatom osobom, ne mareći što je to poznanstvo trajalo isto koliko i “škljoc”. Mesto da, uz pomoć filtera, budemo mršaviji i viši, da pokažemo kako divno kuvamo ili se ludo provodimo, da se “uslikamo” s najprivlačnijim drugom kako bi poznanice i koleginice, koje ne znaju da nam je drug – “crkle” od zavisti. Sve je to tačno, ali ne teraju nas pametni telefoni da glumimo da smo ono što nismo. Oni nam, samo, pomažu da zavaravamo druge, sebe… Doduše, to zavaravanje drugih neretko ume da potraje.

Kad to pomenem, odmah se setim priče – nebitno iz koje firme – u kojoj je glavni junak muškarac, srednjih godina, mesecima ponavljao da je genije, da poznaje ovoga i onoga, da je stručan, prefinjen, sofisticiran… Mnogi su mu verovali, previše i predugo, ali je, srećom, došao dan kad su shvatili da je pomenuta osoba stručnjak jedino za slef PR. Znam i za devojku, koja sebe plasira kao “strava ribu”, a ljubavni život joj je odavno u recesiji. Svakog dana u novinama pročitam kako neko, ko odavno ima dečka, čeka da sretne ženu svog života… Neću više da nabrajam, jer je primera bezbroj, a i nisam zato počela da pišem, već zbog filma “Pored mene”. Možda svakome od nas treba jedna takva noć, bez mobilnih, bez interneta, bez bilo čega što će nam odvući pažnju. Noć u kojoj ćemo biti prinuđeni da obratimo pažnju na one “pored nas”. Kad se sretnemo s njima, ali ne njima u ulogama koje su sebi odabrali, već pravim njima, možda sretnemo i sebe.

Moment_Gift_pack_1

Sada je jedan posle ponoći, a u to vreme nikad ne pijem kafu. Međutim, sutra ću vas, čim se probudim, pozvati na kafu i to onu koja “miriše na dobro” – Doncafe Moment. Autori pet najzanimljivijih komentara, koje ugledamo ispod teksta, na temu „Zašto na društvenim mrežama ulepšavamo stvarnost?“, dobiće nove Doncafé Moment poklon pakete, koji sadrže dva pakovanja po 200g Moment kafe i prepoznatljivo dizajniranu Doncafé poklon šoljicu. Prijatelji iz Doncafea poručuju “započnite osmehom svaki novi dan uz Doncafe šoljicu i neodoljivi miris prave kafe”, a mi dodajemo – uz kafu napišite komentar da biste dobili i kafu i šoljicu…

Tagovi: