Na terapiji: Velika je verovatnoća da uopšte nismo u pravu!

by | septembar 24, 2018

Zli psiholozi su napravili jedan zanimljiv eksperiment. Stavljali su ispitanike u sobu prepunu različitih tastera i rekli im da treba da pronađu kombinaciju pritisaka na tastere koja će izazvati da se upali lampica i čuje “ping”.

Ljudi u eksperimentalnoj sobi su pokušavali različite kombinacije i ponekad uspevali da se upali lampica i čuje “ping” a ponekad ne. Kada bi “uspešnu kombinaciju” posle ponavljali, odjednom bi prestala da “radi” pa su tražili nove, efikasne načine. Kada složene kombinacije pritisaka na tastere nisu više bile delotvorne ispitanici su se snalazili kako su znali i umeli.

Jedna ispitanica je, na primer, zaključila da je formula uspeha da napravi tri puta piruetu i pritisne tastere određenim redom, drugi ispitanik bi poskočio i dotakao plafon pa napravio kombinaciju pritisaka na tastere i to bi delovalo. Svi oni su bili uvereni da je njihova kombinacija bila ono što je izazivalo “ping” efekat i svetlenje lampice. Međutim, istina je bila da su zli psiholozi su palili lampicu i puštali “ping” potpuno random i nevezano za operacije koje su ispitanici “otkrivali”. Ništa od onoga što su ispitanici radili i verovali da “radi” nije bilo stvarni uzrok “ping” poena.

Šta nam eksperiment pokazuje?

Da veoma često na osnovu minimalnog broja nesigurnih informacija donosimo sudove u koje verujemo, kojima se rukovodimo i koje identifikujemo kao suštinu svog bića. Nasuprot tome, ono što bismo trebali stalno da radimo jeste da se preispitujemo i kada donosimo neke sudove da se pitamo “Da li sam stvarno u pravu, da li su moji zaključci tačni, relevantni i kakvu težinu imaju?”

Kada smo ljuti na šefa, kada odlučimo da raskinemo vezu, kada kaznimo dete – uvek smo uvereni da radimo ispravno! Ono što je bliže istini jeste da radimo pogrešno i da se rukovodimo nekakvim svojim čvrstim principima koji su dugoročno štetni i koji nas neće odvesti tamo gde želimo da idemo. Zato, imajmo u vidu ovaj eksperiment i njegov značaj. I razmislimo dva put. Triput… Izrešetajmo svoje stavove, lična pravila i zakone pre nego što nas odvedu na krivi put.

Na terapiji: Život naše stare mace

Na terapiji: Dužni smo da budemo ono što jesmo

 

Tagovi:

top