Aluminijumska folija može biti opasna: Da li je pravilno koristite?

by | mart 9, 2016

Svaka kuvarica obavezno u svojoj kuhinji ima aluminijumsku foliju koju koristi u mnogim situacijama, od pečenja do odlaganja hrane. Ali, da li to čini pravilno?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mnogi od vas je sigurno imaju u svojim kuhinjskim ormarićima i može biti vrlo korisna, ali i štetna. Evo nekoliko saveta, kako da je najbolje iskoristite.

Da biste sprečili da kožica kod pileta ili ćurke ne izgori, pre nego se celo ispeče, držite ga pokrivenog folijom deo vremena tokom pečenja.

Pročitajte i… 7 načina kako da upotrebite vodu u kojoj ste kuvali testeninu

Ne koriste je u mikrotalasnoj peći, jer je može oštetiti, a i aluminijum odbija elektromagnetske talase, pa se hrana nejednako kuva.

Ne koristite foliju na hrani koja je bogata kiselinama, poput kiselog voća, hrane sa sirćetom, paradajzom ili paradajz sosom. Posle nekoliko dana u foliji, kiseline, recimo iz lazanja, reaguju sa aluminijumom i dolazi do uništavanja folije. Hrana može čak dobiti metalni ukus i to nije nikako zdravo.

Pročitajte i… DIY: Očistite lako kuhinjske uređaje od masnoće i kamenca

Inače, trudite se da ne upotrebljavate ovu foliju prečesto, jer na taj način može da dođe do povećanja nivoa aluminijuma u našem telu, više nego što je preporučljivo. Koristite je na temperaturama nižim od 150 stepeni prilikom pečenja, kada god je to moguće. Mada, aluminijum ne možemo da izbegnemo (nalazimo ga u limenkama, šamponskim flašama i slično), možemo ga uz pomoć nekih trikova čistiti iz organizma. Za to koristite: limunov sok, kurkumu, beli luk, morske alge i peršun.

Tagovi: