La vita e bella: Ovako izgleda Rim iz mog ugla

by | maj 22, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Svi putevi vode u Rim…

Rim je oduvek bio u prvih pet gradova na mojoj „must see“ listi. Obećala sam sebi da ću jednog proleća odvojiti najmanje nedelju dana za posetu „večnom gradu“. Tako je i bilo. Uoči prvomajskih praznika sela sam u auto sa dve drugarice i krenula ka glavnom gradu Italije.

Čim stignete u „večni grad“, biće vam jasno da ćete se jednog dana vratiti. 

Čim smo stigle u italijansku prestonicu i smestile se u stan koji smo iznajmile preko AirBnb-a, uputile smo se ka Trgu Venecija i Koloseumu. Imale smo neverovatnu sreću da je baš tog dana (što se izuzetno retko događa) ceo taj deo grada bio zatvoren i pretvoren u pešačku zonu. Za ljubitelje istorijskih iskopina ovo je prava mala riznica, dok hedonisti mogu uživati u makijatu ili čaši vina sa pogledom na Koloseum. Ulazak u Koloseum se plaća (čini mi se oko 16 evra), mada po mom mišljenju nije ništa specijalno.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je karakteristično za Rim jeste hrana. Gde god se okrenete naići ćete na divne male, fotogenične restorančiće sa ukusnom hranom koje drže lokalni Rimljani. Takođe prodavnice sa njihovim tradicionalnim proizvodima kao što su pršuta, italijanska salama ili tvrdim sirevima, a naravno, dobrim i kvalitetnim vinima. A tu je i mali, naizgled neugledni restoran sa Mišelin zvezdom i tradicijom dugom preko sto godina, Sora Lella. 

Domaća, ručno rađena pasta je nešto u čemu ćete uživati svakodnevno. Italijani su poznati po dobroj hrani. Bez obzira da li se odlučite za picu, testeninu, lazanje ili rižoto, gastonomski užitak vam je zagarantovan. Kada je u pitanju hrana u restoranima, trebalo bi da izdvojite od 12evra do 25 evra u zavisnosti od toga šta volite. Za desert bi trebalo izdvojiti od 5 evra do 9 evra.

Dok budete hodali gradom naići ćete na mnoštvo antikvarnica koje su pravi mali ulični trezori bogate istorije i kulture. Dok posmatrate komade u izlogu antikvarnica stičete utisak da svaki za sebe priča posebnu priču.

Nakon ovoga, na red je došlo i mesto koje me je fasciniralo. Ušuškana između malih uličica velelpna Fontana di Trevi je pravo čudo i možda moje omiljeno mesto u Rimu. Obiđite je i u večernjim satima jer je pogled zaista fantastičan. Nadomak fontane pronašla sam hotel, Relais Fontana di Trevi, na čijem vrhu se nalazi kafić sa divnim pogledom.

U Rimu je sve prelepo. I dok pišem ovaj tekst shvatam da sam za svako mesto poželela da kažem da mi je omiljeno. Tako da dolazim do zaključka da u Rimu ne možete imati jedno omiljeno mesto. I dok prelistavam slike setih se da mi je to bilo najfascinantnije tokom mog putovanja. Na svakom koraku vas iznenadi i oduševi neka nova građevina u koju se zaljubite za nijansu više nego u prethodnu. Ali svakako bih izdvojila i Anđeosku tvrđavu iliti (Castel Sant’Angelo) koja leži na prepoj reci Tiber.

Ukoliko ste gledali i sećate se filma „Praznik u Rimu“, Odri Hepburn baš na tom mestu pleše sa Gregori Pekom. Obavezno pogledajte film!

via GIPHY

Ono što mi je takođe taklo srce jesu mnogobrojni ulični svirači koji će učiniti Rim još romantičnijim gradom. Dok koračate trgovima koji imaju dugu i burnu istoriju, svaka nota uličnog svirača vam se uvlači pod kožu i ježi vas.  Poslušajte jedan delić ovog fenomenalnog izvođenja na Trgu cveća (Campo de’ Fiori) u blizini još jednog prelepog trga Navona, o kojem ću malo kasnije.

Panteon iliti Hram svih bogova i Trg Navona ćete obići nekoliko puta, jer čini mi se, kuda god budete krenuli proći ćete pored njih. Fontana dei Fiumi (fontana reka) koja se nalazi na Trgu Navona takođe priča svoju priču i predstavlja četiri kipa koja sede na stenama oslikavaju Nil, Gang, Dunav i Rio de la Plata. Na trgu ćete sresti i mnogo mladih umetnika kako izvode raznorazne performanse u zamenu za koji evro.

Obavezno posetiti i stari rimski kvart Trastevere, tu ćete najbolje videti kakav je Rim onaj koji pamtimo iz starih filmova. Kraj koji podseća na našu Skadarliju, takođe obiluje mnoštvom restorančića. Nedaleko od tog kraja nalazi se stari restoran Antica Pesa, koji je u večernjim satim odličan izbor. Cene nisu previsoke, a ono po čemu je poznat ovaj restoran jesu mnogobrojne slike poznatih holivudskih ličnosti koje su bile, i koje se rado vraćaju u ovaj restoran. Gotovo ceo Holivud je makar jednom jeo u ovom restoranu.

Foto; Privatna arhiva

Mnogobrojnost turista je možda jedina stvar koja mi je smetala. Nikada nisam videla toliko turista na jednom mestu. Mada, sigurna sam da postoje i neki delovi Rima, koje još uvek nisam otkrila gde su pozicionirani samo lokalci. Uspela sam za kratko vreme da naslutim kako oni žive, i sa kolikim guštom ispijaju dan. Lakoća življenja se oseća u dahu i to je ono što vas još više privlači.

Rim je jedini grad u koji sam se poželela vratiti istog trena kada sam iz njega otišla. Uprkos dobroj organizaciji, gustom rasporedu i tačnom planu obilaska, ipak, je ostalo toliko toga iza mene što bih volela da vidim ponovo. Pored toga što je grad ogroman, ujedno je i jako sadržajan, te se postavlja pitanje da li je i mesec dana dovoljno da se iskuse sve njegove čari i vide sva blaga grada. Legenda kaže da ako ubacite dva novčića u Fontanu di Trevi sigurno ćete se vratiti. Verovaću u legendu i sanjati o povratku…

Rim ne može stati ni u sedam dana, a kamoli u jedan tekst!


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje