Zdravo PUTOVANJA, zbogom VIZE

by | 16 jula, 2009

 

Srbija je od juče i zvanično na putu ka viznoj liberalizaciji, a njeni državljani, posle 17 godina čekanja u redovima ispred ambasada, od 1. januara 2010. će za put u zemlje Evropske unije moći da spreme samo pasoš i putnu kartu. 

 

Lepota i Zdravlje - Sbija na beloj sengen listi - Zdravo PUTOVANJA, zbogom VIZE

 

EU, osim Srbiji, granice namerava da otvori Makedoniji i Crnoj Gori, a dobru vest javnosti su u Briselu juče saopštili potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro i komesar za proširenje Oli Ren.
“Srećan sam da mogu da vas obavestim o ukidanju viza. Ovo je istorijska etapa u našim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana.” poručio je Baro i istakao da će ovaj dugo očekivani korak omogućiti mnogo šire i tešnje odnose između građana ove tri zemlje i šengenskog prostora.
Komisija je ovaj predlog sačinila nakon što je detaljno ispitano koliko je Srbija ispunila od obaveza preuzetih “mapom puta” pre više od godinu dana. Posle Evropske komisije, na potezu su Evropski parlament i Savet ministara EU. Oni bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donesu konačnu odluku i predlože da Srbija bude stavljena na belu šengen listu od 1. januara 2010. U predložene tri države će i dalje biti upućivane verifikacione misije, kako bi se EU uverila da se ispunjavaju svi zacrtani uslovi.

Šta mora da se uradi do 1. oktobra
– donošenje strategije upravljanja migracijama
– puna primena Zakona o strancima
– materijalno i ljudsko opremanje nadležnih organa za nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
– uspostavljanje pune saradnje sa Euleksom u domenu policijske saradnje, na osnovu postojećeg sporazuma sa misijom EU
– centralizacija izdavanja pasoša za građane sa prebivalištem na KiM u Beogradu

Preostale zemlje Evrope za koje je potrebna viza
Velika Britanija – iako članica EU, ima odvojenu imigracionu politiku. London prati standarde zemalja i listu zemalja za koje važi vizni režim revidira svake tri do četiri godine;
Irska – iako članica EU, ima odvojenu imigracionu politiku u odnosu na zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma;
Albanija – vlasnici običnih pasoša Republike Srbije nisu u obavezi da pribave vizu za Albaniju u periodu od 1. maja do 31. oktobra; viza košta 35 evra;
Turska – državljani Srbije vizu mogu dobiti i na graničnim prelazima Turske, za period do dana, cena je 10 dolara;

 

 

Tagovi: