Kako uštedeti na novogodišnjim poklonima, a da ipak ugodite svima?

by | decembar 24, 2022
Kako uštedeti na novogodišnjim poklonima

Uprkos želji da svima ugodimo, praznici su užasan udarac na budžet. Evo kako uštedeti na novogodišnjim poklonima.

Pokloni za Novu godinu zahtevaju značajnu potrošnju. U istom mesecu postavljamo svečani sto, kupujemo elegantnu haljinu i, naravno, pokušavamo da izaberemo poklone koji će doneti radost našim najmilijima. Ali kako smanjiti potrošnju?

Kako uštedeti na novogodišnjim poklonima?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Planirajte svoj budžet unapred

Kliše, ali istinito: na početku meseca treba da napravite plan budžeta. Obavezno izračunajte koliko novca ćete imati ukupno – ovo je polazna tačka u pitanjima štednje. Zatim počnite da nabrajate kategorije potrošnje koje dolaze u ovom periodu: ne zaboravite na svakodnevne kupovine u domaćinstvu koje nemaju nikakve veze sa praznikom. Kada je u pitanju izdvajanje sredstava za poklone, napravite još jednu listu: na njoj morate navesti sve, sve ljude kojima ćete ugoditi. To mogu biti rođaci, kolege, prijatelji, staratelji i nastavnici vaše dece. Rasporedite značaj: na primer, crvenom kvačicom treba da označite one kojima biste želeli da date skuplji poklon, a plavom – one kojima ćete dati simboličan poklon. Tako ćete dobiti potpunu sliku budućih troškova.

Zapamtite da ćete zauzvrat dobiti poklone od svakog od njih, pa će vam biti malo lakše da trošite teško zarađena sredstva. Možete čak tražiti od porodice i prijatelja određeni poklon, kao što je kozmetika koja će uskoro nestati.

Kako uštedreti na novogodišnjim poklonima- jdan poklon za sve

Dobar način da uštedite na poklonima je da pokupite jednu stvar odjednom za celu porodicu. Ako se sastajete sa roditeljima, učinite nešto lepo za mamu i tatu u isto vreme. Na primer, kupite nešto za kućnu udobnost ili da biste olakšali život. Isti trik se može uraditi sa parovima vaših prijatelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako uštedreti na novogodišnjim poklonima- Igrajte „Secret Santa“

Možda ste već čuli za ovu anonimnu igru božićnih poklona, ali mi ćemo vas svejedno podsetiti na njena pravila.

Prvo odredite učesnike u igri, a zatim postavite pravila. Posebnost je u tome što će se na obali odrediti novčana vrednost poklona, što je ugodno za sve Tajne Deda Mraze.

Članak se nastavlja posle reklama

Imena učesnika moraju biti napisana na beleškama i presavijena u zaglavlje. Zatim žrebom izvucite imena.

Nakon što svaki učesnik pripremi poklon, oni se anonimno razmenjuju. Mnoge škole i kompanije to rade oko Božića ili Nove godine. Ponekad su nagoveštaji ostavljeni na radnim površinama kolega. Možete da date i male poklone kao što su čokolade.

Članak se nastavlja posle reklama

Istražite sajtove sa oglasima

Ako mislite da se na sajtovima malih oglasa nudi samo smeće, onda se varate. Ljudi prodaju potpuno nove stvari koje im iz ovih ili onih razloga nisu odgovarale. Cena takve robe može biti dva puta niža nego u prodavnicama.

Kako uštedreti na novogodišnjim poklonima- handmade darovi

O ovakvom načinu štednje u prvom redu su svakako razmišljali vlasnici „zlatnih ruku”. Ali ne morate imati nikakve posebne veštine da biste napravili prelepu „uradi sam“ stvar. Postoji mnogo jasnih video snimaka korak po korak i tekstualnih uputstava na Internetu koji će vam pomoći. Na primer, možete to učiniti sami:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Venac od smrčevih grančica za ukrašavanje vrata;
  • Buket slatkiša, čokolade i drugih poslastica koje će se deci zaista dopasti;
  • Posuđe u tehnici dekupaža;
  • Ručno nacrtana slika (niko vam ne zabranjuje da slikate sliku po brojevima);
Lepota i zdravljeMila Naumova/iStock/Getty Images Plus via Gety Images