Categories Promo

Letnji beauty saveti Marije Kalentić, generalne menadžerke Dunav Soja Udruženja za JI Evropu

U skladu sa temom meseca “Žene u biznisu” razgovarali smo sa Marijom Kalentić koja je generalni menadžer Dunav Soja udruženja za Jugoistocnu Evropu. Marija je magistar poljoprivrednih nauka, a preko pet godina u Dunav Soja udruženju aktivno se zalaže za pravo i za mogućnost izbora za potrošače, za isticanje dodatne vrednosti naše poljoprivrede. Poseduje iskustvo preko 15 godina u sektoru organske proizvodnje i zaštite životne sredine.  Sa Marijom smo pričali o njenom beauty ritualu u toku leta:

• Beauty proizvodi bez kojih ne izlaziš iz kuće?

Veliki sam ljubitelj prirode, a zahvaljujući prijateljici, od pre par godina, otkrila sam svu magiju koju krije prirodna kozmetika u sebi, priorodna organska ulja, eterična ulja, hidrolati. Od tada sam prestala da koristim preparate koji sadrže puno parabena i hemije. Često volim da sama napravim preparate – sastojke najčesće kupujem u prodavnicama zdrave hrane, zelenim apotekama, na putovanjima, malim pijacama po raznim mestima. Primavera mi je omiljen brend organskih ulja, i uvek kupim po neko novo, ulje argana, semenki kajsije, badema, kokosa…Vrlo lako sva ulja pomešam sa pomalo hidrolata i neke baze, i to je to. Ujutru ne mogu bez čaja – ukus aromatizovanog čaja sa Cejlona i iz Indije, sa malo sojinog mleka ujutru, još dve su stvari bez kojih ne mogu. Tu je i miris, i moj omiljeni parfem – Molecul.

Sa druge strane često čujem a i vrlo je logično da se koža ustvari čak 70% možda i više, hrani izunutra. Zato je pre svega najvažnije šta je to čime hranimo naše telo svakog dana. Zdravu, raznovrsnu i svežu hranu, puno svežeg voća i povrća, organski i genetski nemodifikovanu hranu, svakako što češće. A ovakve proizvode često nije lako pronaći, izabrati i prepoznati. To mi još više daje energije i vere da radim svoj posao, da se borim za naše proizvođače, za dobru priliku za njih same da mogu da proizvode dobro za zemlju i dobro za nas potrošače. Genetski nemodifikovana, BEZ GMO hrana, sa naših njiva, od naših proizvođača jeste ideja vodilja svih nas u udruženju Dunav Soja, evropskom udruženju koje menja poljoprivredu Evrope.

• Tri stvari koje uvek imaš u torbi?

Slušalice- uvek su mi u tašni, i koristim ih kad god imam malo slobodnog vremena. Samo desetak minuta neke mindfullnes meditacije, dovoljni su da isključim svoje misli. Čim počne proleće tu je i moje belo biciklo koje, naravno uz muziku, vozim kejom. Tu su i knjige. Trenutno moju pažnju zaokupira Hemigvejev roman „Imati i nemati“. Leti priželjkujem mora što više, a u međuvremenu tu je moje najdivnije mesto – vikendica na Dunavu, gde najradije volim da se sklonim od „gradske gužve“.

• Kako izgleda tvoja dnevna i noćna beauty rutina?

Koristim malo lično pripremljenih kremica i ulja i za noć i za dan. Hidrolate obavezno, uvek kupim nove od smilja i od lavande. Za dobar san praktikujem par kapi eteričnih ulja na kamenčićima pored kreveta, i vrećicu hvarske lavande pored jastuka. Samo to – jednostavno vrlo.

 

Dunav Soja je međunarodno udruženje koje je u Srbiju donelo prvi BEZ GMO sertifikat, standard i sertifikovane domaće genetski nemodifikovane proizvode za naše potrošače. Udruženje se zalaže za pravo izbora genetski nemodifikovane hrane za sve nas, ali i za dostupnost informacija. Dunav Soja misiju deli preko 300 članova iz 20 evropskih zemalja, među kojima su svi vodeći trgovinski lanci, proizvođači mleka, jaja, mesa i poljoprivredni proizvođači. Samo ako je proizvod kontrolisan, sertifikovan i označen, znamo sa sigurnošću da je BEZ GMO, tj. da u proizvodnji nisu korišćeni genetski modifikovanih sastojci, kako u ishrani životinja tako i u krajnem proizvodu. Nažalost, u 90 odsto proizvoda koje svakodnevno konzumiramo, životinje su hranjene GMO stočnom hranom i sojom, ali to na pakovanju proizvoda ne piše. Kako kažu članovi ovog udruženja, Dunav Soja nije samo oznaka kvaliteta, to je naše pravo da budemo informisani i da imamo mogućnost da svesno biramo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA