Mlečno je super: Mama, pažnja!

by | 7 avgusta, 2016

Adolescenti ponekad praktikuju moderan, alternativan oblik ishrane kojim se isključuju određene grupe hrane, oponašajući svoje pop idole. Dakle, može da postoji nedostatak određenih nutrijenata kod dece i adolescenata, a koji su veoma potrebni za njihov razvoj. U ishrani koja u potpunosti isključuje meso, mlečne proizvode i jaja (kod vegana) može da se razvije nedostatak vitamina B12, koji između ostalog doprinosi funkcionisanju nervnog i imunološkog sistema.

Foto: Promo

Foto: Promo

Potrebe za kalcijumom su velike posebno kod adolescenata, jer se u tom periodu najviše razvija i jača koštana masa. To postavlja temelje za period od pedesete godine života, kada koštana masa zbog hormonalnih promena počinje da se smanjuje, što može da dovede do pojave osteoporoze. Kalcijum je potreban praktično svakoj ćeliji u organizmu, koštanom tkivu s obzirom na to da naše telo čuva važne zalihe kalcijuma u slučaju njegovog nedostatka. Ovaj mineral je uključen u različite procese u organizmu i neophodan je za održavanje zdravih kostiju i zuba. Mleko i mlečni proizvodi su bogat prirodni izvor kalcijuma, koji naše telo može dobro da iskoristi zbog povoljne kombinacije drugih materija u mleku.

Zahvaljujući našem modernom i nepravilnom načinu života te preterano kaloričnoj ishrani kod dece i adolescenata, široko je rasprostranjena sve veća gojaznost. Da biste dobili i održavali zdravu telesnu težinu, uz redovne fizičke aktivnosti vrlo je važna i uravnotežena ishrana koja može da uključuje obrano mleko i mlečne proizvode od obranog mleka.

Stručnjaci preporučuju raznovrsnu i uravnoteženu ishranu koja uključuje redovnu konzumaciju mleka i mlečnih proizvoda. Izbor i količina namirnica u svakodnevnoj ishrani treba da se prilagodi nutritivnim i zdravstvenim potrebama pojedinca.

MJS II_PR za WEB-oglasavanje_Footer SRB

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.