Saveti profesionalnih fotografa: Kako da sami napravite savršenu novogodišnju fotografiju?

by | decembar 29, 2022
savršena novogodišnja fotografija

Kako se pravi savršena novogodišnja fotografija? Bilo da želite porodični portret ili ludi fotosešn sa žurke – evo najboljih saveta profesionalnih fotografa

Savršena porodična fotografija

Porodični portreti su šarmantni, lični i veoma zabavni za kreiranje. Najbolje porodične fotografije se obično snimaju kod kuće. Naš savet? Preskočite odlazak kod fotografa. Vrhunski porodični foto studio može zapravo biti vaše sopstveno dvorište ili  kamin.

Kako da napravite porodičnu novogodišnju fotografiju?

Ako ste spremni da snimite svoje porodične božićne fotografije, tu smo da vam damo savete za savršene „uradi sam“ porodične snimke.

Članak se nastavlja posle reklama

Uskladite garderobu i rekvizite

Tematske porodične fotografije su divne u bilo koje doba godine, uključujući i Božić. Usklađeni autfiti se podrazumevaju. Ne morate da dajete sve od sebe i kupujete novu odeću za celu porodicu – možete pronaći zajedničku temu u boji u vašim ormarima. Boje sa božićnom tematikom (crvena, bela, zelena) su pobednici. Vodite se minimalizmom: neka na fotografiji budu najviše tri boje. Ako ne volite maching autfite, možete svakome dati jedan isti aksesoar: svi da nose crveni šal ili momci crvene kravate, a damice mašne.

Koristite odgovarajuće osvetljenje

Nije vam potreban profi studio. Izaberite velikir prozor i prekrijte ga belim čaršafom – to će biti neutralna pozadina za vaše portrete.

Da biste iskoristili praznično osvetljenje, neka vaša porodica stane nekoliko stopa ispred upaljene božićne jelke, stavite kameru ili telefon na stativ i postavite plitak otvor blende – bilo gde od f/1,4 do f/5,6. Plitki otvor blende će baciti vaša božićna svetla u mutnu prazničnu pozadinu, dok će lica vaših najmilijih držati u fokusu da biste napravili savršenu „uradi sam“ božićnu fotografiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne zaboravite na poziranje

Poziranje, kao i kod svake druge vrste portreta, je ključno. Kada se svi skupe zajedno, možete početi da se bavite kompozicijom — najlakše je da svima date nešto što će im uposliti ruke. Druga opcija je da stanete sa prekrštenim rukama, sa rukama na bokovima ili se zagrlite. Za decu koja sede u prvom redu pravilo „zauzete ruke“ je obavezno. Neka otvaraju ili pakuju paketić.

Ne morate nužno da zauzimate poze u kojima svi izgledaju kao krute akcione figure; iskrene porodične fotografije su često lepe i zabavne za snimanje. Koristite kameru dok vi i vaši najmiliji ukrašavate jelku, pečete božićne kolače, igrate se na snegu ili učestvujete u bilo kojoj drugoj zabavnoj sezonskoj aktivnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Podešavanja opreme i tajmera

Osim ako niste zatražili pomoć prijatelja da napravite snimak, moraćete da koristiti vaš fotoaparat ili pametni telefon u režimu automatskog tajmera. Verovatno će vam biti potreban stativ ili neki drugi način postavljanja kamere kako biste dobili dobar ugao.

Podesiti tajmer nije teško, ali je teško odrediti pravo vreme. Nemojte se sekirate: jednostavno pokušajte nekoliko puta. Prednost „uradi sam“ portretnih sesija je u tome što ne plaćate ograničenu količinu snimaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Snimanje „uradi sam“ porodičnih portreta nikada nije lako, ali to jeste jedna od lepota porodičnih praznika. Sigurno je da će ovakve fotke imati nekoliko grešaka. Iskreno, nesavršeni snimci obično na kraju budu nezaboravniji i upečatljiviji od onih upeglanih koje šaljete baki. Fokusirajte se manje na savršenstvo, a više na zabavu. Ipak su Nova godina i Božić.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Savršena party fotografija

Novogodišnja noć bi trebalo da bude savršena prilika za fotografije – prijatelji se okupljaju, svi se doteruju.  Ali često do kraja noći završite sa gomilom mutnih, zrnastih ili generalno užasavajućih slika. Evo kako da to izbegnete

 

Kako napraviti savršenu fotografiju sa žurke?

Pogledaj u svetlost

Uvek najpre razmislite odakle dolazi najbliža i najjača svetlost. Blic? Prozor? Lampa? Kada otkrijete namestite se tako da vam svetlost pada u oči –  možda je neprijatno ali vam naglašava jagodice i garantuje dobru fotku.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite blic mudro

Ako koristite blic telefona, a osvetljenje je slabo, gledajte direktno u kameru. Ne naginjite se, ne gledajte dole i malo izdužite vrat u pravcu blica. Nagnite svoje telo unazad, pod blagim uglom, i to će biti najlaskaviji način da se nosite sa paklom koji priređuje blic kamere na mobilnom telefonu.

Ne zaboravite podešavanja

Svaka kamera, pa makar i ona na mobilnom telefonu, ima pametna podešavanja i trebalo bi da naučite da ih koristite. Na primer, kada snimate noću, ako koristite blic i ostanete na automatskim podešavanjima, pozadina će biti previše tamna. Ovo je posebno važno za fotografisanje sa vatrometom u pozadini. Na tim snimcima, ako ne pustite dovoljno svetla u fotografiju, vatromet će „potpuno nestati“.

Planirajte pre nego što pozirate

Ako znate da ćete pozirati za fotografije, probajte poze kod kuće. Jednostavno; spremite se pola sata ranije i iskoristite ovo vreme da vidite u kojoj pozi vam frizura i haljina najbolje izigledaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Više je više

Jedna je istina: savršena fotografija sa žurke je uglavnom ona spontana. Zato, umesto da trošite vreme za poziranje, sačekajte da se zabava zahukta, da ljudi popiju koje piće i napravite desetine spontanih slika. Budite uvereni da će bar jedna od njih biti ona savršena novogodišnja fotografija.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
deagrez, jacoblund/gettyimagesplus