Zašto slavimo Dan žena? (VIDEO)

by | mart 8, 2019

Ideja da se Međunarodni dan žena obeležava javila se kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Sjedinjenim Američkim Državama organizovale demonstracije 8. marta 1857. godine, zahtevajući bolje radne uslove i plate.

Demonstracije su se nastavile i narednih godina, a najmasovniji protest organizovan je 1908. godine, kada se 15.000 žena okupilo u Njujorku zahtevajući kraće radno vreme, veće plate i pravo glasa. Dve godine kasnije, održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, gde je, na predlog nemačke revolucionarke Klare Cetkin, ustanovljen Međunarodni dan žena.

U narednih nekoliko godina, talas demonstracija žena zahvatio je celu Evropu. Nakon Oktobarske revolucije, na nagovor ruske feministkinje Aleksandre Kolontai, Lenjin je prihvatio da Osmi mart postane državni praznik. Ujedinjene nacije su 1975. godine, koja je inače proglašena Međunarodnom godinom žena, zvanično usvojile Osmi mart kao međunarodni praznik.

Ideja proslavljanja Osmog marta javila se sa ciljem ostvarivanja ženskih prava i poboljšavanja položaja žena u poslu, nauci i mnogim drugim poljima.

Podsetimo se ovih vrednosti na današnji dan! Pogledajte sjajan video kojim je Bijonse čestitala 8.mart ženama širom sveta:

 

 

Intervju sa dobitnicom Pro-Femina nagrade: “Pomerite se iz svoje proklete zone komfora!”

Foto: @enjoyalittle

Tagovi:

top